Учени потулват информация около мистериозен радиосигнал прихванат от съзвездието Херкулес

звезда_планета_вселенная_космос

Мистериозен радиосигнал открит миналата година предизвика през последните седмици сред научните среди в Европа и САЩ редица предположения, че напреднала извънземна цивилизация излъчва сигнали от сравнително близка планета, но данните се прикриват, съобщава Портал12.

През май 2015 г., астрономите в обсерваториите в САЩ и Европа получават изключително силен интензитет от радио вълни, идващи от посока на звездата HD 164595, която се намира на около 94 светлинни години от Земята в съзвездието Херкулес. Сигналът продължава няколко секунди и достига максимална мощност от около 750 millijansky, което е доста силно според радиоастрономическите стандарти (1 Jansky равнява на 10-26 вата на квадратен метър/Hz).

Учените oт института SETI, чиято мисия е да се търсят признаци на извънземен разум, са насочили своите апаратури в Западна Вирджиния към HD 164595  за да сканират за сигнали. „Там нямаше нищо“, казва Дан Вертимър, астроном от SETI. Той потвърждава обаче, че получените сигнали, макар и еднократно са изключително силни и сякаш някой е натиоснал „бутон за предаване на радио сигнал“. Той обяснява, че Земята като цяло е силно радио-замърсена и отличаването на радио сигнали от извънземни цивилизации е наистина много трудно.

Радиотелескопите на нашата планета трябва да се борят със сателити, електропроводи и излъчванията от мобилните телефони, които всички взети заедно излъчват радиовълни, които могат да смажат космическите сигнали.

Странно съвпадение обаче в случая от миналата година е, че в космическа обсерватория в Квказките планини на Русия, също са уловени силни радио сигнали на честота около 11 гигахерца. Всичко около случая обаче е засекретено.

инфо: portal12.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.