Учени създадоха синтетични ензими, които могат да доведат до производство на изкуствен живот

лаборатория Учени от Кеймбриджския университет са създали първите ензими, направени от изкуствен генетичен материал, пише The Daily Mail. Откритието има потенциала да проправи път към производството на синтетичен живот.

Изкуствените ензими, създадени от синтетична форма на ДНК, наречена ХНК, са успели да предизвикат химически реакции в лабораторни условия. Постижението надгражда предишно изследване на учените от Кеймбриж, чийто резултат са шест вида ХНК молекули, способни да съхраняват и трансформират генетична информация подобно на ДНК и РНК. Допреди това се смяташе, че ДНК и РНК, които са основата на живота на Земята, са единственият начин за складиране на генетичен материал.


Последното изследване на екипа от биолози от Кеймбридж доказва, че синтетичният генетичен материал може да изпълнява и друга важна роля – да катализира биохимични реакции, ключови за биологичния живот. Учените са успели да създадат изкуствени ензими, наречени “ХНКзими”, които могат да формират малки късчета генетичен материал точно като срещащите се в природата ензими.

Създаването на изкуствен живот все още е далече, но в краткосрочен план, откритието може да се използва за разработване на нови терапии за редица заболявания, включително рак и вирусни инфекции. Изследването може да положи началото на нов раздел в медицината, смятат специалисти.

инфо: focus-news.net

Вижте още: 

УЧЕНИ СЪЗДАДОХА МИНИ СУПЕРНОВА ЗВЕЗДА В ЛАБОРАТОРИЯ С ПОМОЩТА НА ЛАЗЕРИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.