Учени с поглед в бъдещето: Ето как ще изглежда светът през 2045 година

свят
Предвиждането на бъдещето е
изпълнено с предизвикателства, но когато става дума за напредъка на технологиите, учените, работещи в изследователския център на Пентагона, са най-подходящият източник на информация, пише obekti.bg, позовавайки се на sciencealert.com.

Създадена през 1958 г., DARPA или правителствената агенция към Министерство на отбраната на САЩ, която се занимава с развитието на нови технологии, е в основата на някои от най-значимите иновации, много от които са се прехвърлили от армията към цивилния технологичен пазар. Сред тях са напредналата роботика, системите за глобално позициониране и интернет.

И така, какво ще се случи през 2045 г.?

Твърде вероятно е роботите и изкуствените технологии да трансформират куп индустрии, безпилотните летателни апарати да продължат настъплението си към гражданския пазар, а самошофиращите се коли да направят придвижването ни до работа доста по-поносимо.

Но учените от DARPA имат още по-широки перспективи. Във видео поредица, заснета миналата година, наречена Forward to the Future, трима учени предвиждат как според тях би изглеждал светът след 30 години.

Д-р Джъстин Санчес, невробиолог и ръководител на център за биологични технологии на DARPA вярва, че ще достигнем момента, в който ще можем да контролираме нещата само с ума си.

„Представете си свят, в който можете просто да използвате мислите си, за да контролирате околната среда“ – казва Санчес.

Помислете как можете да контролирате различни неща в дома си само с помощта на мозъчните си сигнали или да комуникирате с приятели и близки, използвайки невронната активност на мозъка си.“

Според Санчес DARPA работи върху невротехнологии, които ще превърнат това в реалност. Вече същуствуват и реални примери за подобни футуристични технологии, например мозъчни импланти, които контролират протезни ръце.

Съвсем наскоро DARPA демонстрира подобна технология и върна на парализиран човек усещането за допир – с мозъчни импланти, които създават усещането за допир на собствената ръка.

Бъдещето обаче крие много повече от мозъчни импланти.

Много нововъведения ще променят сградите и други неща, които ни заобикалят, казва Стефани Томпкинс, геолог и директор на центъра, който разработва технологии за отбраната.

Според нея ще започнем да строим с материали, които са невероятно здрави и същевременно много леки. Представете си небостъргач, направен от нещо със здравината на стомана и лекотата на въглеродно влакно. На молекулярно ниво разбира се, нещата изглеждат по-сложно.

„За 30 години си представям свят, в който дори не можем да разпознаем материалите, които ни обкръжават.“ – твърди Томпкинс.

„Мисля, че през 2045 г. ще открием, че имаме много различна връзка с технологиите и машините около нас“ – казва Пам Мелрой, космически инженер и бивш австронавт, днес заместник-директор на центъра за тактически технологии.

Според нея скоро ще е достатъчно само да кажем нещо или да натиснем един бутон, за да взаимодействаме с машината, която да свърши дадена работа по-добре от нас, вместо да се налага да използваме клавиатури или стари технологии за гласово разпознаване.

Morkadis

„Например, сега, за да подготвите един летателен апарат за кацане има множество стъпки, които трябва да се предприемат, за да се приготвите, от навигация, излизане от режим на пътуване, спускане на предавката и т.н. Всички тези стъпки трябва да се случат в правилната последователност.“

Вместо това Мелрой си представя приземяването на самолет в бъдеще да се състои просто в една команда: „Подготви за кацане.“ 

През 2045 г. пилотът може просто да каже тези три думи и компютърът да знае серията от сложни стъпки, които трябва да направи, за да се случи това. Или, при наличието на изкуствен интелект, пилотът може изобщо да не е необходим.

„Нашият свят ще бъде пълен с подобни примери, в които ще можем просто да заявим намерението си и да се извършат изключително сложни действия, чрез съвместната ни работа“ – казва тя.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.