Учени: Удар с метеорит ще има, единственият въпрос е кога…

астероид

Космосът е опасно място, включително и за планетата Земя. Астероидите са най-ясната заплаха за Земята. Тази заплаха е от хиляди години и следи оставени от метеоритни „атаки“  има, както по Земята, така и по другите планети от слънчевата система и техните луни.

В ново изследване на учени от Queen’s University в Белфаст се казва, че няма съмнение за това, че Земята отново ще бъде ударена от метеорит или астероид, въпросът е кога.

Според Алън Физмонс, събитие от мащаба на случилото се през 1908 г., когато пада Тунгуският метеорит в Сибир, може да се случи отново. Ако това стане в гъсто населени райони последиците ще са изключително тежки.

Астрономите откриват приближаващи Земята астероиди всеки ден. Повечето от тях са безобидни. Според учените обаче, нищо не изключва събитие от ранга на Тунгуския метеорит да се случи пак. Това че по-лесно откриваме по-големите метеорити и астероиди приближаващи Земята не помага много, защото все още няма открито решение какво да се прави с тези, които летят право към планетата и срещата с тях не може да бъде избегната.

30 юни е обявен за „Ден на астероидите“, това е добър повод учените и изобретателите да концентрират повече усилия за откриването на технологии и начини за предотвратяване на случаи на срещи с метеорити и астероиди с нашата все по-населена Земя.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.