Учени: Хапвайте домати всеки ден за дълъг живот

Ежедневната консумация на домати спомага за удължаване на продължителността на човешкия живот, съобщава интернет порталът Dni24.com.

Учените са изследвали най-популярните зеленчуци и са установили, че именно доматите са най-полезните сред тях. Те съдържат значителни количества полезни минерали, микроелементи и витамини, особено A и C, които укрепват имунната система.

Веществата в доматите позволяват да бъде забавен процесът на стареене на клетките. В същото време чери доматите са изключително богати на бета каротин, който е изключително полезен за зрението.

Учените са отделили специално внимание и на сушените домати. Установено е, че приготвени по този начин, концентрацията на антиоксиданта ликопен се увеличава неколкократно в сравнение с пресния вариант на зеленчука. Това вещество защитава организма от появата на ракови клетки и оказва положително въздействие върху работата на белите дробове, панкреаса, стомаха и млечните жлези.

Повече от 26 изследвания са доказали, че доматите намаляват риска от появата на рак на простатата, който е на второ място по разпространение на онкологичните заболявания сред мъжете.

Безспорните многобройни ползи от доматите карат специалистите горещо да препоръчат ежедневната им консумация.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Най-възрастната шотландка споделя тайната на дълголетието си

Невероятните истории на пет деца, които помнят предишните си животи

Учени от Йейл установиха най-приятния начин да удължим живота си!

10 характеристики, които не сте подозирали, че сте наследили от родителите си

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.