Учен предрече гибел на Америка от мегаземетресение

 земетресение

Мощно земетресение, което ще разкъса Американския континент на няколко части и може да отнеме живота на 40 милиона души, прогнозира ученият от Иран Мехран Кеше.

Тектонският мегаудар, който ще стане продължение на японското земетресение, по думите му, може да се случи още тази година, по-конкретно – още утре. Изданието „Московски комсомолец“ се е обърнало към руски специалист да коментира заявлението на иранеца.

Доктор Кеше прогнозира земетресение с магнитуд над 10 под Рихтер. Трусовете, по думите му, ще бъдат толкова мощни, че ще разкъсат Калифорния и някои други близки райони на части. Освен това континентите Северна и Южна Америка ще бъдат разделени от земетресение, което може да е още по-силно от това в Калифорния.

В района на Северна Америка, разбира се, също съществуват плочи – например Карибската, но те са доста по-малки и не са способни да предизвикат силно земетресение. Дори ако ново земетресение се случи в района на Чили, континентално разкъсване няма да има.“

През 2007 година учени от Оксфорд и Калифорнийския университет публикували изследване, в което предсказвали възможно разрушаване на Лос Анджелис. То било аргументирано с нарастване на напрежението в разлома Сан Андреас, който преминава по тихоокеанското крайбрежие на САЩ и се е образувал поради изместване на Тихоокеанската плоча спрямо Северноамериканската.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

ЕКСПЕРТ: НАЙ-СИЛНИЯТ ТРУС У НАС МОЖЕ ДА Е 8 ПО РИХТЕР

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.