Факти за глада, които не знаете

глад

Гладът е познат на почти всички: някои умишлено гладуват в името на по-тънка талия, други са принуден от обстоятелствата, трети са изпитали това чувство, забравяйки да хапнат в работно време. Около това явление има традиционно много митове, а по-долу ще разберете 9 факта за глада, които най-вероятно не сте знаели.

Една осма от света гладува

Много жители на планетата Земя заспиват гладни. Това не се дължи на общия ентусиазъм за диети, а на истинската липса на храна за повече от 1 милиард души. Най-гладната страна в света е Южен Судан: 70% от населението на тази държава знае какво е недостиг на храна. Второто място в този тъжен списък заема Кения – с 51% гладуващи жители. “Бронзът” се пада на Нигерия (47%). В същото време, статистиците стигнаха до изумително заключение – за да се хранят всички бедни страни от Африка би било достатъчно да се събере цялата храна, изхвърлена от жителите на развитите страни по света.

Човек може да живее без храна в продължение на 40 дни

Научните изследвания са потвърдили, че възрастен човек, който не изпитва силно физическо натоварване, може да преживее 40 дни без да се храни.

Индийските шастри – обяснителни религиозни текстове – препоръчват на кредитора да окаже натиск върху чувствата на длъжника с помощта на краткосрочна гладна стачка, наречена абходжана, а ако това не помогне – тогава с помощта на гладна стачка до смърт – прайя.

Тридневното гладуване стимулира имунитета

До този интересен извод стигнали учени от Калифорнийския университет в САЩ. Те провели специално проучване, по време на което установили, че след тридневно гладуване хората засилват имунната си система.

Възстановяването на защитната сили на организма се дължи на мощното разделяне на стволови клетки, което се наблюдава по време на гладуването. Освен това, в тялото намалява концентрацията на ензима, отговорен за стареенето и хормона, който стимулира растежа на ракови тумори.

Гладуването е най-опасният метод за отслабване

Известната диета на балерината Мая Плисецкая “да не яде” – в действителност не е най-ефективният начин за отслабване. Всъщност, гладуването може да бъде много опасно за тялото. Липсата на “гориво” в организма драстично намалява количеството глюкоза в кръвта и съответно намалява количеството инсулин, отговорно за изгарянето на мазнините в клетките. По този начин, по време на гладуване се натрупват ацетонови тела, които повишават киселинността в кръвта, а това отравя цялото тяло.

Когато гладната стачка свърши, тялото не само възвръща предишното си тегло, но и се запасява за в бъдеще. Познавайки тази негова особеност, много професионални спортисти специално гладуват, за да достигнат нужното тегло. В продължение на шест месеца например, можете да си осигурите допълнителни 5-15 килограма.

Мисълта за храна е също толкова приятна, колкото и мисълта за секс Изследване на мозъка, проведено през 2004 г. показа, че мисълта за любимата салата или поничка освобождава допамин, хормон на удоволствието, който също се отделя в тялото по време на любов или употреба на наркотици.

Много хора знаят, че бременните харесват портокали с хайвер или кисели краставички с конфитюр

Morkadis

Но учените са доказали, че една бременна жен, в нейните желания по отношение на хранат, може да отиде много по-далеч. 30% от бременните жени мечтаят за негодни за консумация неща, като кал, сапун и т.н. Такова хранително разстройство се нарича “алотриофагия”.

Едно проучване през 2007 г. установило, че жените, които се опитват да забравят за шоколада, в крайна сметка изяждат 50% повече от този продукт, отколкото тези, които открито признават жаждата за сладко.

Има страни, в които е по-добре да не попадате пред очите на гладуващите, защото все още съществува канибализъм

Да се натъкнете на канибали в наши дни е възможно в Югоизточна Папуа Нова Гвинея (племе короваи), Индия (северната част на страната, секта агхори), Камбоджа, Фиджи, Бразилия, Западна Африка (в покрайнините на Либерия, Сиера Леоне, Кот д’Ивоар) и Конго.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Почти 60 хиляди самоубийства заради глобалното затопляне

Глад и епидемии чакат човечеството до 2040 г

Конспирация: Опитват се да намалят населението на Земята с глад и пандемии

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.