Факти за костите, които може и да не знаете

Костите са невероятна част от човешкото тяло. Хората често се изненадват, когато научават, че костта е жива тъкан. Нашите кости имат способността да се възстановяват след счупвания.

Но те, също така, непрекъснато регенерират свои части и възстановяват себе си в отговор на ежедневна дейност, в клетъчен процес, който наричаме ремоделиране.

Ето някои други интересни факти за скелета.

Не всеки има 206 кости

Учебниците учат, че в скелета на човека има 206 кости като анатомична норма. Но бебетата се раждат с над 300 кости, първоначално направени от хрущял, които се минерализират през първите няколко години от живота, а някои кости се сливат заедно.

Някои хора са родени с допълнителни кости, като 13-та двойка ребра. Други дори развиват допълнителни кости през живота си.
Неотдавнашно проучване показа, че фабелата, малката кост във формата на бобче, открита в задната част на коляното, става все по-разпространена в човешкото тяло заради подобреното хранене и хората стават по-тежки.

Човешкият скелет постоянно се променя на височина

Промяната във височината на детето през първата му година е най-бърза, а подрастващите достигат височината на възрастните по време на средните си или късни тийнейджърски години. Но дори след като костите престанат да растат, височината на индивида все още може да се променя.

В ставите (там, където се срещат две кости), има слой хрущял, покриващ костите. Хрущялът е еластичен слой тъкан, изграден от вода, колагени, протеогликани и клетки.

Дори в течение на един ден хрущялът, особено в гръбначния ви стълб, се компресира от гравитацията. Това означава, че ставаме по-ниски когато си лягаме. За щастие, след период на лежане хоризонтално, хрущялът е в състояние да се върне към първоначалния си размер.

Липсата на гравитация в космоса има обратен ефект върху астронавтите, които стават с до 3 процента по-високи след престой в космоса.

Не само хрущялът е причина за скъсяване на човек, дори самите кости се скъсяват в следствие на удари. Учените са доказали, че в следствие на ударите при тичане, пищялът (пищялната кост) временно се скъсява с около милиметър.

Всички кости са свързани една с друга. Само една кост не е свързана с друга кост

Всички кости в човешкия скелет са свързани помежду си. Единственото изключение е хиоидната кост.

Morkadis

U-образната хиоидна кост се намира в основата на езика и се държи на място от мускули и връзки от основата на костите на черепа и челюстта отгоре. Тази кост дава възможност на хората да говорят, да дишат и да гълтат.

Много рядко се счупва хиоидната кост и откриването на фрактура при изследване след смърт може да показва насилствена смърт – удушаване или обесване.

Костният мозък не е просто пълнител на костите

Дългите кости, като например бедрената кост, са изпълнени с костен мозък, изграден от мастни клетки, кръвни клетки и имунни клетки.

При децата костният мозък е червен, което отразява ролята му за създаване на кръвни клетки. При възрастните, костният мозък е жълт и съдържа 10 процента от всички мазнини в тялото на човек. Дълго се смяташе, че мастните клетки от костния мозък са нищо повече от пълнител, но учените все повече научават как мазнините вътре в костите имат важни метаболитни и ендокринни функции, засягащи цялото човешко тяло.

Най-малките кости са в ухото

Най-малките кости в човешкото тяло са малусът (чукът), инкусът (наковалнята), както и стъпките (стремето). Колективно тези кости се намират в ухото и са известни като „миниатюрни кости“ и тяхната роля е да предават звукови вибрации от въздуха към течността във вътрешното ухо.

Това са не само най-малките кости в тялото, но те са и единствените кости, които не се прекрояват след навършване на една година. Това е важно, тъй като промяна на формата може да повлияе на слуха.

Костите могат да причинят стрес

В рамките на човешкото тяло нервната система е механизмът, чрез който тялото се подготвя за интензивна дейност. Това често се свързва с отделянето на хормона адреналин в отговор на стресова ситуация.

Но наскоро изследователи публикуваха статия, в която идентифицират остеокалцина, хормон, който се отделя от образуващи костите клетки, като ключов играч в реакцията на стрес.

Мишките, специално развъждани без способността да произвеждат остеокалцин, не са имали реакция при остро стресови ситуации в сравнение с обикновените мишки.

Учените също изследвали нивата на остеокалцин при хора, където открили повишени нива в кръвта и урината, след като те са били изложени на стрес. В крайна сметка е доказано, че остеокалцинът изключва парасимпатетиковия механизъм за почивка, което позволява активирането на съответна реакция.

Като имаме предвид, че физическата функция на скелета е да защитава тялото – например ребрата защитават най-важните органи – може би не трябва да е изненада, че костите имат и физиологична роля, да пазят човека.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Тялото ти има 6 странни суперсили, за които не подозираш

Разположението на бенката върху тялото разкрива характера

Тялото ни е отражение на нашите убеждения и проблеми

9 странни реакции на човешкото тяло, които са защитни механизми

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.