Франкенщайн – не просто измислица, скоро може да е реалност

франкенщайн

Франкенщайн е една вечна история за възкресяването на тяло от мъртвите, благодарение на технологията. Сега екип от американски учени се опитва да върви по стъпките на Мери Шели чрез техния експеримент, пише БГНЕС.

Екип от Калифорнийския университет в Сан Диего експериментира с тъкани извлечени от фосилните кости на наши ранни прадеди. Те съобщават, че са успели да създадат малки мозъци, големи колкото грахово зърно в лабораторни условия. Учените споделят, че тяхната следваща стъпка ще е да свържат тези мозъци на пещерняци към роботи, използвайки невроимпланти, за да създадат един неандерталски киборг. Това ще им позволи да разберат защо неандерталците са изчезнали, оставяйки нас, „Хомо Сапиенс“, да станем доминиращ вид Земята.

Вижте още: Шри Свами: Клетките ни чуват всяка наша мисъл

Независимо, че неандерталците са се разхождали по земната повърхност преди повече от 40 000 години, учените днес научават доста нови неща за тях благодарение на напредналата технология.

На екипа изследователи му е отнело няколко месеца, за да отгледат стволови клетки с неандерталско ДНК в тези малки мозъци. Веднъж, след като са готови въпросните мозъци на неандерталците приличат по-скоро на пуканки в сравнение с подобни мозъчни клетки, които се отглеждат паралелно, мозъчните клетки на „Хомо Сапиенс“ са доста по-сферични. Учените планират след това да свържат тези малки мозъци към малки роботи приличащи на рачета, за да видят как се държат един с друг.

„Искаме да сравним двата мозъка, да за разберем каква е тяхната способността на неандерталците да учат“, казва Алисън Муотри, един от членовете на въпросния екип. „Като правим систематично различни тестове ние ще разберем, кои генетични разлики ни правят уникални и са ни позволили да бъдем позитивно селектирани от естествения подбор“, споделя Муотри.

Вижте още: За ДНК-то на белите, русокоси и синеоки „турци“ – История от първо лице

Смята се, че тези Франкенщайн роботи ще могат за изучават средата си чрез малките мозъци, които ще ги контролират. Наблюдавайки начина, по който „рачетата“ учат, изследователите се надяват да получат улики за това какви са разликите между двата мозъка.

„Неандерталците са впечатляващи, защото са споделяли Земята с нас и дори имаме генетични доказателства, че сме се смесвали с тях“, казва Муотри.

Отделно изследване в Япония показа, че ранните представители на „Хомо Сапиенс“ не са имали по-голям мозък от неандерталците, но са имали различна структура на мозъка, включително по-голям малък мозък.

инфо: actualno.com

Вижте още:

„Изкуствени“ сперма и яйцеклетки вещаят пробив в ин витро терапиите

Съдържаме ли повече бактерии, отколкото човешки клетки?

Учените вече програмират клетки

5 открития, направени насън

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.