Фъстъците помагат срещу стрес и подобряват работата на сърцето

фъстъци

Полезни или вредни за здравето са ядките? Съществуват най-различни теории, но в полза на ядките и по-конкретно на фъстъците е едно от последните проучвания на учени от университета на щата Пенсилвания, съобщава Портал12.

Според специалистите, този вид ядки не само внасят полезни вещества в организма, но и играят съществена роля в борбата със стреса.

Едновременно с това, консумацията на фъстъци подобрява контрола над нервната система и работата на сърдечно-съдовата система, пише Medportal.ru.

В тези ядки се съдържат влакнини, минерали, антиоксиданти и голямо количество ненаситени мазнини, които помагат за намаляването на холестерола в кръвта и оказват благотворно действие на работата на сърцето. Те са полезни за диабетиците, тъй като при тях е повишен рискът от проблеми със сърдечно-съдовата система, поясняват специалистите.


Изследователите проучили как влияе консумацията на фъстъци върху организма на пациенти с контролиран захарен диабет от тип 2.

Първоначално участващите в изследването хора били поставени на двуседмичен типично американски режим на хранене при прием на порцион със съдържание 36 процента мазнини и 12 процента наситени мазнини. След това хората били разделени на две групи.

Участниците в първата група се придържали към здравословна диета със съдържание на 27% мазнини и 7% наситени мазнини в порциона. Хората във втората група приемали храна с 33% мазнини и 7% наситени мазнини, като диетата им включвала две порции фъстъци. Дневно те приемали по около 150 фъстъка, половината от които безсолни. При това денонощното количество калории и в двете диети било еднакво.

Месец по-късно учените измерили кръвното налягане и общото периферно съпротивление на кръвоносните съдове по време на почивка и при изпълнение на стрес-тестове.

Изяснило се, че при диабетиците, приемали фъстъци в дневния си режим на хранене, кръвоносните съдове реагират по-добре в ситуация на стрес.

Също така при тях нервно-вегетативната система започнала да осъществява по-добър контрол върху сърдечно-съдовата дейност. В допълнение при всички пациенти от втората група кръвното налягане било спаднало с 4 пункта.

инфо: http://actualno.actualno.com/

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.