Хиляди посрещнаха лятното слънцестоене в Стоунхендж

Хиляди хора се събраха в древния мегаелитен комплекс Стоунхендж, за да посрещнат лятното слънцестоене. Във Великобритания най-дългият ден в годината започна на фона на песни и танци.

4:52 ч. местно време – точно в толкова настъпи изгревът в най-дългия ден от годината. 10 000 души се събраха около Стоунхендж, за да посрещнат Слънцето, съобщиха от БНТ.

Стоунхендж датира от повече от 4500 години, но и до днес мястото е обвито в мистерия. Каменният кръг обикновено е недостъпен за туристи, затова и сега мнозина се възползваха от възможността да го видят отблизо.

„Знаем, че който и да е построил Стоунхенж, е избрал мястото и е разположил камъните така, че слънцето да грее точно в центъра. Това е много специално място, със силна енергия и неслучайно толкова много хора всяка година избират да дойдат тук“, заяви Кейт Логан, директор на фондация „Стоунхендж“.

Специално за церемонията в Стоунхендж дойдоха и келтски друиди, които изпълниха древни ритуали. Следващият път, когато комплексът ще бъде отворен за посетители, ще бъде при настъпването на зимното слънцестоене.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Австралийски Стоунхендж е два пъти по-древен от британския

Ейвбъри – един мегалит, по-голям от Стоунхендж

Камъните от светилището Стоунхендж са пренесени от ледник?

Защо оставихме българския Стоунхендж да се руши?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.