Хи-Бразил: островът фантом последно е видян през 1872 г.

Картата на Европа на Абрахам Ортелиус от 1595 г.

Съществува на картите повече от 400 години и после изчезва от тях

Стара легенда, датираща поне от 1325 г., описва остров край западния бряг на Ирландия, наречен Хи-Бразил. Подобно на Атлантида, островът е бил невъзможен за локализиране. За разлика от Атлантида, съществуват някои сравнително скорошни недостатъчно достоверни разкази за такъв остров от опитни изследователи. Има и морски карти от стотици години, показващи предполагаемото местоположение на Хи-Бразил.

Първата карта, на която островът е отбелязан, е създадена през 1325 г., тогава е записан като Brasil. През годините е бил Brasil, Brazil, Breasil, Hy-Brasil или O’Brasil. Интригуващото в многобройните карти, където присъства островът, е че съставителите не постигнали съгласие за точното му местоположение. Той се „движел“ около бреговете на Ирландия донякъде хаотично през вековете, а веднъж дори се появил точно до бреговете на Северна Америка.

Историите за острова са още по-странни. Описван е като обвит в мъгла, като островно кралство, обитавано от древни хора. Писмен документ от 1629 г. разказва как „няколко моряци са го открили в морето, докато са плавали край западните брегове на Ирландия“.
Някой си „Капитан Рич“ твърди, че почти стигнал до пристанище на острова, но бързо падналата мъгла му попречила да попадне в целта си. Народното творчество доукрасява случката с предположението, че там живеят „онези известни магьосници, които сега живеят там и чрез своите магически умения крият своя остров от чужденци“.

Друг опит – на капитан Джон Нисбет също почти се увенчал с успех. Неговият кораб претърпял авария и заседнал силно наклонен в плитчините край Хи-Бразил. В писмените документи има доста художествена измислица – уж имало замък на острова, но в него не живеел никой. После се появил „древен гробовен джентълмен и десет мъже, които го следвали гологлави (сякаш неговите слуги), идващи към брега край плитчините…“

Въпреки малкото достоверна информация и обилните неправдоподобни митове и легенди, островът бива отбелязан на карта за първи път през 1872 г.

В картографията са известни и други острови, които ту ги има, ту ги няма. Това са земни маси, които се появяват на картите, въпреки че вероятно никога не са съществували във физическия смисъл. Такъв е случаят със Sandy Island, оцелял в картите от 1774 г. до времената на Google Earth. Най-накрая е премахнат след като група учени стигнали до локацията с предполагаемия остров и го обявили за несъществуващ.

Фантомните острови често са резултат от митове, „овеществени“ от създателите на карти (дори Атлантида си проправя път върху реални карти, появявайки се на една през 1664 г.) и грешки, направени от изследователи (като остров Пепис, „създаден“ през 1683 г., след като капитан се оплита в изчисленията и неправилно смята един от Фолкландските острови за новооткрит). Има и създатели на карти, които умишлено поставят фалшиви острови върху своите творения, за да знаят дали работата им е била копирана.

В случая с Hy-Brasil със сигурност има причини да се подозира, че основно митологията е тази, която е родила острова и е запазила легендата жива с помощта на няколко авторитетни, но неверни карти. Или, както било предположено през 1880 г., „Бразилия може да е днешната Porcupine Bank“, след като е потънала и се е превърнала в коралов риф.

източник: spisanie8.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.