Хора са живели в Америка много по-рано, отколкото се смяташе

Снимка: megavselena.bg

Учените са открили нови доказателства, показващи, че хората в Северна и Южна Америка може да са съществували няколко хиляди години по-рано, отколкото се предполагаше.

„Това проучване илюстрира процеса на науката – новите доказателства могат да променят дълго пазени парадигми“, заяви действащият директор на Роки Маунтийн Алисън Шип в изявление в четвъртък.

Древните вкаменени отпечатъци, открити в Националния парк Уайт Сандс в Ню Мексико, показват доказателства, предполагащи, че хората са живели в Северна Америка по време на Последния ледников максимум, който датира от преди около 21 000 до 23 000 години. Учените спорят, кога първите хора са се появили в Америка, като някои намират доказателства за живот отпреди около 15 000 години, според списание Smithsonian.

Изследователи от Националния парк Уайт Сандс, Службата за национални паркове, Геологическата служба на САЩ, Университета в Аризона, Университета Борнемут и Университета Корнел анализират множество повърхностни отпечатъци, открити заровени между слоевете гипсова почва на сухо езеро в парка, който е най-голямото в страната гипсово поле с дюни.

В изследването археолозите са използвали радиовъглеродно датиране – метод за определяне на възрастта на органичния материал – за анализ на макроскопични семена, открити във вкаменелостите.

Отпечатъците на краката са описани като „с добра анатомична дефиниция“ с видими отпечатъци на петите и стъпалата.

Учените са изследвали също елементи от фауната и водния материал в района, където са открити вкаменелостите, което също е помогнало за оценка и датиране.

„За разлика от културните артефакти, модифицираните кости или други по-конвенционални вкаменелости, отпечатъците имат основен контекст на отлагане и са фиксирани върху отпечатаната повърхност“, се посочва в доклада.

Изследователите отбелязват, че точното датиране на първите хора, пристигнали и живеещи в западното полукълбо, все още е „несигурно и оспорвано“. „Това, което представяме тук, е доказателство за конкретно определени време и местоположение, когато хората са присъствали в Северна Америка“, се казва в доклада.

Асошиейтед прес отбелязва, че при предишни разкопки в Националния парк Уайт Сандс са открити вкаменени следи от саблезъба котка, вълк, колумбийски мамут и други животни от ледниковия период.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Извънземни са живели заедно с древните хора

Ето как учените разбират какво е било менюто на древните хора

Древните хора са се движели през Средиземно море много по-рано от считаното досега

Кой е построил древния комплекс Пума Пунку – хора или извънземни?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.