ЧЕРНОБИЛ: 7 теории на конспирациите за НАЙ-ЖЕСТОКАТА ядрена авария в света

Инцидентът в Чернобил се случва на 26 април 1986г. Бедствие, което светът никога не е виждал. При инцидента има много загинали, а други остават да се мъчат сред отломките.

Радиацията от аварията е измерена по всички краища на света. Запасите от вода са замърсени, а десетки хиляди цивилни са евакуирани.

Ето някои от конспиративните теории, свързани с Чернобил.

№1 Хуманоидно същество

Има теории, че в района около Чернобил се е появило ужасяващо хуманоидно същество с червени очи и крила. Работниците в района я нарекли Черната птица на Чернобил.

Хората се страхували от този феномен, сънували кошмари и прочее. Оттогава изследователите предполагат, че това просто е черен щъркел, застрашен вид, роден в Южна Евразия. Физическото описание, дадено от свидетелите обаче не съвпада с това на черен щъркел. Смята се, че Черната птица предвещавала смърт.

№2 Библейско предсказание

В Откровението на Йоан 8:10-11 пише:

„Затръби и третият Ангел, и от небето падна голяма звезда, горяща като светило, и падна върху третата част на реките и върху водните извори; и името на тая звезда е пелин; и третата част от водите стана на пелин, и много човеци умряха от водите, понеже се бяха вгорчили.”

Предсказала ли е Библията катастрофата в Чернобил? Пожарите в четвъртия реактор били оприличени на факел от пожарникарите. Смята се, че „третата тръба” се отнася до самата авария и водата е станала горчива заради радиацията.

Ангел с тромпет, притиснат до устните, стои близо до Чернобил. Скулптурата, създадена от украинския художник Анатолий Хайдамака, е почит към смелите пожарникари и за всички, загинали в централата.

№3 Островът на безсмъртието

Morkadis

Комуната на остров Гавдос в Гърция е създадена от руски учени и оцелели от Чернобил. Откъснати от външния свят, групата изглежда си е самодостатъчна.

Основателят на комуната е Андрей. Той бил изложен на големи количества радиация след доброволното му пътуване до Чернобил, малко след взрива. Посъветвали го да отиде да се лекува в клиника в Москва.

Той обаче знаел, че никое хапче няма да го спаси, затова решил да се установи в малко село и да изживее остатъка от живота си на спокойствие. Станал фермер. Но скоро започнал да злоупотребява с алкохола, твърдейки, че водката му е помогнала да пречисти тялото си.

Андрей и още няколко руски учени, също оцелели след Чернобил, решават да се заселят на този остров. Хората ги наричат „безсмъртните”. Сред основателите на комуната има и психоаналитици и ракетни инженери. Работата им на острова е мистериозна, но от далеч се вижда, че са построили нещо като лаборатория. Една от сградите е зелена пирамида.

Всички жителите на острова притежават престижни дипломи, някои от тях са работили и за руския космически център.

Предполага се, че усилията им са насочени към постигането на „нов безсмъртен вид”.

Все пак около тях има много конспиративни теории – според някои, те са шпиони на КГБ или ЦРУ, които работят върху топ секретна програма.

№4 Оръжейни реактори

Има теории, че Съветският съюз разрушил Реактор 4 нарочно, за да прецени потенциала на въоръжаване на ядрените реактори в САЩ. Всичко това се случило в момент, в който САЩ и СССР били в разгара на Студената война и всяко предимство се считало за ключово.

Освен това, чрез разрушаването на реактора, СССР щели да разберат какви са евентуалните въздействия на радиацията върху човешкото тяло.

№5 Саботаж на КГБ

Друга популярна теза е, че КГБ имало сериозен пръст в цялата работа. За да монополизират европейският енергиен пазар, КГБ саботирали нарочно реактор 4 на Чернобил. Целта била останалите държави да видят колко е опасно да имаш ядрена централа и никога да не си построят.

№6 Извънземните

Друга теория твърди, че аварията е предизвикана от извънземни. В дните, около аварията, имало няколко съобщения, според които хора забелязали НЛО в района, включително и в момента на екслозията.

Свидетелят Михаил Варицки разказва: „Аз и други хора от моя екип отидохме на мястото на взрива. Видяхме огнена топка и тя бавно летеше в небето. Мисля, че беше с диаметър 6 или 8 метра. След това видяхме два лъча пурпурна светлина. Обектът беше на около 300 метра от реактора. Цялото това нещо продължи 3 минути. После, светлините му угаснаха и той отлетя в северозападна посока.”

Не липсват и теории, че НЛО-то било там, за да предотврати по-нататъшно унищожаване и помогне да се избегне термоядрен взрив.

№7 Американски шпиони

В Русия сега се подготвя сериал, подобен на този на HBO за Чернобил, в който обаче ще бъде изложена руската гледна точка. След сериала на HBO много бивши съветски служители се възпротивиха на изложените факти, наричайки ги клеветнически.

Руският сериал ще се базира на конспирация от ЦРУ, твърдейки, че американските шпиони са предизвикали експлозията, за да саботират Съветския съюз.

инфо: debati.bg

Вижте още:

Чернобил в Норвежко море: съветската атомна подводница ще убива бавно, със скоростта на корозията на метала

Чернобилските „бабушки“ – жените, които отказаха да напуснат радиоактивната зона

Аварията в Чернобил е била умишлено предизвикана, за да се унищожи СССР?

Можеше ли аварията в „Чернобил“ да се случи и у нас? Науката отговаря

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.