Четири научно доказани причини защо е добре да мълчите по-често

мълчание

Голяма част от ежедневието ни е пълно с шум и сме свикнали да възприемаме това своеобразно звуково замърсяване като нормално, но истината е, че има съвсем научно обосновани причини да се стремим към повече тишина, пише Bright Side.

1. Тишината помага за регенерирането на мозъчните клетки

Проучване с мишки показва, че два часа тишина на ден позволява възникването на нови клетки в ознази част от мозъка, отговорна за умението ни да учим и помним.

2. Тишината ни прави по-креативни

Мозъкът ни е активен дори, когато тялото ни почива. Именно по време на тази почивка мозъкът обработва получената през деня информация и когато не го дразни излишен шум, той е по-активен в творческото мислене и въображението.

3. Тишината облекчава напрежението

Постоянният шум уврежда мозъка ни, което води до повишаване на стресовите хормони. Тишината има обратният ефект – тя премахва напрежението от тялото и мозъка ни и регулира кръвното налягане. Учените твърдят, че две минути тишина са по-релаксиращи от слушането на каквато и да била отпускаща музика.

4. Тишината възстановява умствените ни ресурси

Независимо дали учите или работите, шумът пречи и намалява вниманието и мотивацията. Когато се трудите в тишина, опасността от грешки е по-малка и може да се съсредоточите по-лесно.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.