Човекът, който остана във Фукушима, за да се грижи за изоставените животни

1

Когато в началото на март 2011 г. земетресението и последвалото го цунами причиниха ядрена катастрофа във Фукушима, Наото Матсумура е евакуиран заедно със семейството и съгражданите си от радиационно замърсения град Томиока. Бягайки, за да спасят живота си, хората взимат със себе си само най-необходимото. И оставят зад гърба си всичко останало – включително животните.

55-годишният фермер е единственият, който се връща, за да се грижи за тях. Известен като „последния човек във Фукушима“, Матсумура е единственият човек, който живее в „мъртвата зона“ около ядрената централа Фукушима Даичи.

Когато се връща в зоната за да види кучетата, които собственото му семейство е оставило във фермата, той вижда десетки изоставени домашни животни – кучета, котки, прасета, крави, птици, едно пони и дори два щрауса.

Не може да понася гледката на животните, които умират от глад. Като вижда колко отчаяно лаят и се събират около камиона му, той просто продължава да се връща, за да им носи храна.

Матсумура е решен до последно да се грижи за животните, независимо от силното радиационно облъчване, на което се подлага, и да умре в Томиока, защото не иска да се раздели с родното си място.

Той е разгневен срещу компанията „Тепко“ – собственик на ядрената централа, която не е била технически подготвена за бедствието, и на японските правителствени служби по ядрена безопасност за това, че са допуснали тази мащабна катастрофа да се случи. Иска с живота си да свидетелства за несправедливостта.

5 години след трагедията той продължава да храни животните – и себе си – с помощта на даренията на доброжелатели. Всичко в затворената зона, включително и водата, е опасно за живота.

„Ние всички бяхме изоставени от властите“, казва Матсумура – затова аз и животните оставаме тук“.

Усилията за справяне с радиационното замърсяване във Фукушима продължават и до днес без крайна дата. Междувременно Матсумура става баща – синът му Наоки е на две годинки. Той живее извън затворената зона с майка си, с която Матсумура се е запознал на протест срещу ядрената енергия. И двамата не знаят дали някога ще могат да живеят заедно като семейство.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.