Чудесата на древната медицина

медицина

Обикновено се смята, че медицината от миналото е била твърде изостанала от съвременните постижения. Често лечението било опасно за пациента, тъй като лекарите, които били най-често шамани и жреци, не спазвали дори прости хигиенни правила. Въпреки това, археолозите редовно намират доказателства, че в древния свят лечението на хората се извършвало много компетентно и умело.

Днес вече има много находки, които потвърждават изключително високото ниво на развитие на медицинските знания преди много векове. По-специално, останки на хора със следи от хирургическа намеса се срещат редовно на територията на Индия, Египет и Южна Америка. При това, прецизността и професионализмът на операциите, извършвани от древните лекари, учудват дори съвременните специалисти. При внимателно проучване на такива находки се стига до заключението, че лекарите в древността са имали широки познания в областта на анатомията и познавали протичането на физиологичните процеси. Те също така знаели как да прилагат всички тези знания на практика за лечението на различни заболявания.

Сред невероятните открития, направени от археолозите, трябва да бъдат отбелязани специално черепите на хора с добре запазени пломби на зъбите. Пломбите винаги са поставени доста професионално. Изготвяли ги предимно от седеф, смлян на прах. На територията на Южна Америка намирали дори останките на хора с диамантени пломби.

Съществуват и находки, които показват, че древните лекари умеели да извършват дори трепанация на черепа и операции на мозъка, при това съвсем успешно.

Що се отнася до анестезията (обезболяването), за тази цел успешно били използвани препарати от растителен и животински произход, чрез които човек се потопявал в летаргично състояние и не чувствал болка.

За лечение на различни заболявания в древността широко се използвали всевъзможни вещества. Едно от най-загадъчните и противоречиво посрещани от съвременните медици е мумийото. Това вещество е известно вече много векове и се използва за лекуване на различни болести. В някои източници се твърди, че то има наистина магически свойства и е способно да избави човека дори от нелечими заболявания.

В древния Египет наричали мумийото “илирийска смола” и го използвали както за лечение, така и при балсамирането на телата на починалите. Според някои слухове го добивали в планините Илир, разположени в югозападната част на Арабския полуостров. Цената на тайнственото вещество била огромна, а за керваните, които превозвали мумийо, всякакви разбойници и отделни местни владетели устройвали истински лов; затова нерядко те били придружавани от редовни военни части. Това търсене на вълшебната смола се обяснява с факта, че, според легендите, тя подмладявала тялото и лекувала всички болести без изключение.

Съставът на този магически елексир, както и находищата му, били държани в най-строга тайна. По време на най-голямата популярност на мумийото през Средновековието бил дори организиран много печеливш доходоносен бизнес, когато мошеници по специален начин сварявали трупове, откраднати от гробищата. Получената тъмна течност била представяна за истинско мумийо и продавана за много пари.

Съществува и до днес хипотеза, че мумийто предтавлява вкаменени екскременти от прилепи – но химическите анализи я отхвърлят. Най-новите изследвания показват, че мумийото е вещество, което включва растителни, минерални и животински компоненти. То се формира под влиянието на специални условия, възникващи в планинска местност.

Днес изучаването му продължава с усилията на изследователи-ентусиасти. Те доказват, че това вещество от минералогичен произход наистина е в състояние да ускори регенерирането на тъканите и да засили устойчивостта и ефективността на организма при борбата с различни заболявания. Но, въпреки това, официалната наука все още не признава мумийото за лекарство.

Филипинските „хилери“ са друг малко известен, но много интересен феномен. Тези хора са известни с това, че могат да лекуват пациенти, като извършват хирургически операции без използването на специални инструменти. По този начин те съумяват да извличат чужди предмети от тялото на пациента или да коригират появяващи се дефекти.

В интерес на истината, трябва да се признае, че днес има много измамници, които се представят за истински хилери. Действията им се основават на илюзиоинстки фокуси и различни трикове. Има обаче и истински майстори, които наистина помагат на своите пациенти. Тяхната работа се основава на действията на сили и енергии, които науката все още не може да обясни.

Независимо от факта, че съвременните методи на лечение постоянно се развиват и подобряват, може да се приеме, че в незапомнени времена медицинските технологии били много по-съвършени, отколкото можем да допуснем днес. За съжаление, по най-различни причини, с течение на времето всички тези знания и умения били загубени от медицинската съкровищница на човечеството.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Ужасните медицински практики от миналото

Ужасяващите медицински опити, правени през последния век

Как са се извършвали ражданията в кралските семейства в миналото

Ужасяващи медицински инструменти от миналото (галерия)

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.