Чуйте странните звуци, които звездите издават

За първи път можем да чуем музиката, която звездите създават. Факт, възможен благодарение на последните развития в областта на науката и технологиите, както и на „магията“ на популярния продуцент Брайън Ино.

Вселената не е безмълвна. Звездите са част от „космически оркестър“, който изнася непрестанни концерти. Всички звезди издават инфразвукови акустични вълни. Ние не можем да ги чуем, тъй като са твърде ниско в честотния спектър. За щастие обаче те могат да бъдат уловени от телескопите.

Свикнали сме да възприемаме звука като нещо, което произвежда шум. От чисто физична гледна точка обаче звукът е просто вибрация, която преминава през материя.

Звездите, подобно на музикалните инструменти, не са 100-процента солидни. Ето защо звуковите вълни попадат във външните пластове и отскачат във вътрешността.

Това кара звездите да вибрират, което от своя страна ги кара леко да притъмняват и да засияват – нещо, което може да бъде засечено с телескопите. Именно по този начин можем да реконструираме звуците, произвеждани от тези вибрации.

Във въпросния космически оркестър най-големите звезди са басът или обоят – те произвеждат ниски и дълбоки звуци, докато по-малките звезди са своеобразни флейти или цигулки. Именно тези инфразвукови акустични вълни, изчислени от астрофизика д-р Гарик Исраелиън и аранжирани от Брайън Ино, може да чуете във видеото по-долу.

Насладете му се!

източник: obekti.bg

Вижте още:

Магурата е дом на праисторически астрономи

Тест: Какво знаете за астрономията?

Извънземни отвличат жена oт Норвегия

Пет въпроса, които измъчват физиците

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.