Шарл Блонден – мъжът, който вървя по въже между САЩ и Канада

1

Ходенето по въже е сред най-опасните циркови номера, но като се добавят височина от 390 метра и Ниагарският водопад, номерът се превръща в истинско безумие. То е било изпълнено няколко пъти от въжеиграча Шарл Блонден.

Ниагарският водопад е сред най-популярните природни чудеса, привличащи туристи, а там където има туристи, има и пари. Появявали са се много търговци, които се опитвали да припечелят добре, но най-зрелищен сред тях си остава Шарл Блонден.

През 1859 година за ужас на публиката френският еквилибрист обявява, че ще прекоси на тясно въже водопада Ниагара. Въжето било с дебелина от само 5 сантиметра, а той успешно минава 390-те метра, разделящи САЩ и Канада.

Успехът му носи и солиден доход – получава 400 долара, които за времето му били огромна сума. Затова решава да превърне номера си в редовна атракция за туристите около Ниагара.

Всеки път обаче си поставял ново предизвикателство и усложнявал номера си. Веднъж пренесъл своя импресарио, който със затворени очи и върху гърба на въжеиграча стигнал жив от единия до другия бряг.

2

Но освен атракция номерът на въжеиграча започнал да се превръща в средство за хазарт. Все повече хора залагали какъв ще е краят на ходенето по въже – късмет или трагедия.

Появили се и хора, които се опитвали да навредят на номера му, понеже заложили, че той ще падне. Правели му слънчеви зайчета в очите, разтърсвали стълбовете, за които било вързано въжето и това накарало Блоден да се откаже.

Той не се съмнявал в способностите да върви по въже дори при опасни условия, но се притеснявал, че някой, заложил на неговата смърт, ще направи чудовищна лудост, за да го убие.

4

 

Французинът решава да се върне в Европа и около година изпълнява номера в Санкт Петербург. Едни от най-оригиналните му трикове е да инсталира малка печка на въжето и да приготви бъркани яйца на 30 метра височина.

Постиженията му над Ниагара обаче не остават забравени и след като той се отказва, се появяват още последователи, които искали да повторят номера му. Хари Лесли от САЩ успява да мине по въжето веднъж, но се отказва, след като почти е убит от един от зрителите. А италианецът Уго Балини пада от въжето, но за щастие оцелява.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Майкъл Мало „Железният“ – мъжът, когото се опитват безуспешно да убият няколко пъти

Още никой не е разгадал фокусите на Хари Худини

Мишел Лотито – човекът, който може да изяде всичко

Мъжът, който не е носил обувки от 50 години

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.