Шишмановата принцеса била погребана на остров в пресъхнало езеро

2

Археологът от Националния исторически музей Филип Петрунов направи първото сензационно откритие за археологическия сезон 2016 г. По-точно находките са две.

При разкопки на старинния храм „Св. Георги“ край село Трудовец, които станаха възможни благодарение на финансиране от община Ботевград, стана ясно, че храмът е бил построен на остров – в плитко езеро, което след ХIV век е пресъхнало.Светата обител  е била изградена масивно, с големи квадри. Ползван е катохрам-костница на местната българска аристокрация, управлявала района от крепостта „Божинишки Урвич“. От там е и известният надпис: „Аз, севаст Огнян, бях кефалия при цар Иван Шишман и много зло патих. По това време воювахме с турците. Аз държах за вярата на цар Иван Шишман“.

Районът около Трудовец е спадал към родовите владения на Шишмановци, които се простират от Белград през Видин до Ловеч. А доказателство, че и Ботевградското поле е влизало в тях и че именно църквата до Трудовец е била и семейна гробница на Шишмановци, се потвърждава от открития от Филип Петрунов гроб на млада жена с богати накити.

На един от пръстените има монограм „Шишманов род“, което е другото важно откритие. Предполага се, че става въпрос за знатна дама от семейството на Шишмановци.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.