Що е то херменевтика и кои са херменевтите?

Умението да се тълкува, разгадава и обяснява смисълът на нещата, е ценна способност, която не е по силите на всеки.

Иска се задълбочено проникване в същността на явлението, на текста, на епохата.

Иска се разбиране на процесите, които предизвикват, движат и създават връзките между отделни събития.

Иска се проницателен и бистър ум, за да се разгадае смисълът на нещата. С тази задача се занимава херменевтиката.

Какво представлява тя, кога и как възниква, какви са достиженията на тази безценна наука? Ще се опитаме да я представим.

Етимология и възникване

Като термин херменевтиката произлиза от името на древногръцкия бог Хермес. Това не е само богът на търговците, но и на ораторите и маговете. Глашатаите са негови последователи. Той е посредникът между богове и простосмъртни. Известявал е на хората посланията на боговете и ги е предавал на разбираем език.

В древна Елада поставяли статуи на Хермес по пътищата, за да закриля пътниците, странстващите певци и номадите. Той символизира пътуването и далечната вест. Далечните и непознати неща ставали достъпни и близки на хората с посредничеството на Хермис.

На негово име е наречено древното изкуство да се обяснява и тълкува и така да се осмисля и разбира неразбираемото. Този вид изкуство е наречено херменевтика.

Херменевтиката в древността и в съвременността

В античния свят към херменевтиката са спадали уменията да се гадае и тълкува волята на боговете, която те предавали чрез сънища или с посредничеството на оракули като сибилите. Волята на боговете, предадена чрез питиите била тълкувана от херменевти, които разгадавали и обяснявали на молителите божествените послания, предадени от жрицата в храма.

През Средновековието херменевтиката става раздел от науката теология, която разгадавала и тълкувала християнските текстове.

Същност на тълкуването – текстът и контекстът на всяко послание

За да се развие умение да се тълкува, са необходими широк кръг от знания, най-напред езикови знания. Аристотел нарича херменевтиката теория на текста и я смята за вид граматика. Тя обаче обхваща по-широко понятие за езика.

Morkadis

Хората, които са творци на нещо или са участници в събития, закодират в слово своите познания в резултат на участието си в тези процеси, но за други странични хора те са непознати и трябва да им бъдат обяснени, разтълкувани.

По пътя на търсенето на познат за нас смисъл в непознатото явление или текст ни се обяснява това, което не сме получили като опит при неговото създаване. Нещо повече, херменевтиката се занимава и с контекста на всяко събитие или текст, като обяснява подбудите, движили този, който го е създал. Всяко послание става разбираемо като текст чрез множество контекстове.

Разбирането

Най-широкото понятие в херменевтиката е разбирането. Има разлика между тълкуване, интерпретация и разбиране и тя е в това, че чрез разбирането схващаме общия смисъл, проникваме в него. Разбирането събира понятията тълкуване и интерпретация и прави разбираем смисъла на текста или събитието. Разбирането включва форми и чувства – съпреживяване, съчувствие, интуиция. Това е да проникнеш в света на другите, да го разбереш и преживееш.

Това означава да разберем и други гледни точки.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Какво е проклятие и наистина ли променя човешките съдби?

Какво е предсказанието – шарлатанство или свръх способност?

Начина по който четете книгата си говори много за вас

Коя книга е била хит в годината на вашето раждане

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.