Яйцевидната структура с марсиански произход?

1В метеорит от Червената планета е открита подобна на клетка структура.

Необичайна яйцевидна структура, за първи път открита в метеорит, долетял от Марс, озадачи учените и дори ги наведе на мисълта, че това е първото в историята открито доказателство за някога съществувал на съседната планета живот.

Откритието е било направено в хода на рутинно изследване на парче от метеорита Нахла, паднал на Земята преди повече от век.

На 28 юни 1911 година жителите на египетския Нахла наблюдавали взрив в небето, след което отломки от метеорит се разлетели в радиус 5 километра.

Един човек дори твърдял, че е видял как отломка паднала върху куче и го изпепелила. Теглото на събраните образци било от няколко грама до почти два килограма. Открити били около 40 камъка с общо тегло 10 кг и днес учените уверено отнасят отломките от този метеорит към редкия клас марсиански.


От повече от 20 000 известни днес метеорита към марсианските се отнасят около тридесет.

Нахла бил първият метеорит на Земята, който учените отнесли към класа марсиански. Смята се, че тези камъни са се озовали на Земята, след като били изхвърлени при удар в Марс на големи астероиди или при мощни вулканични изригвания, в резултат на което камъкът може да преодолее марсианското привличане.

Изотопните методи за анализ показали, че кристализацията на веществото на метеорита Нахла е настъпила преди 1,38 млрд. години. А преди 11 млн. години мощен взрив е изхвърлил породи от повърхността на Марс и през 1911 година част от тях е паднала във вид на метеорит в египетската пустиня.

Изучавайки полирания срез от образеца BM1911,369, доктор Елиас Хатзитеодоридис от Националния технически университет на Атина открил странна яйцеподобна овална структура с концентрични стени, която веднага била взета за остатък от древна биологична клетка.

„В много отношения тя напомня фосилизирана биологична клетка, но това беше странно, тъй като тя безспорно е от Марс“, пояснява проф. Аян Лайън от Манчестърския университет, съавтор на статията, публикувана в сп. Astrobiology.

За да се докопат до природата на странната находка, учените провели серия химични и структурни изследвания на скалата на микрометри и нанометри, прилагайки широк спектър сканираща техника.

„Има сигурни структурни и химични доказателства, че яйцевидната структура принадлежи на Нахла и е родом от Марс“, сигурни са учените. Те успели да докажат, че тази структура не е могла да се образува в земни условия или да е попаднала там след падането върху нашата планета.

„Нашето изследване доказва, че тази структура, ако не е била клетка, то някога е съдържала вода – вода, която след това се е нагряла, възможно в резултат от удара на астероид“, смята Лайън. Това откритие, макар и да оставя повече въпроси, отколкото отговори, още повече подгряло полемиките около това, могли ли са на древния Марс да съществуват условия, благодатни за живот.

„Ние показахме, че в тези условия може да е съществувал живот. Те са били не прекалено студени, не прекалено сурови. Животът във формата на бактерии например може да е съществувал там, макар че ние не открихме нищо друго. Но той може да е съществувал и в някаква форма да е доживял до наши дни“, добавя Лайън.

Сега учените възнамеряват да приложат още по-задълбочени методи за търсене на следи от живот в този метеорит.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

МАРС Е БИЛ УДАРЕН ОТ ГИГАНТСКА МЪЛНИЯ?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.