Японска сонда достигна космическия диамант

сонда

Японската космическа сонда „Хаябуса-2“ /“Сокол-2″/ след полет, продължил 3,5 години, достигна до астероида Рюгу, намиращ се на разстояние 280 милиона километра от Земята, съобщават световните агенции, цитирайки информация на японското космическо ведомство ДЖАКСА.

По негови сведения апаратът се е приближил на разстояние 20 километра от космическото тяло. В следващите няколко месеца „Хаябуса-2“ ще продължава да се доближава до астероида. В това време сондата ще изучава неговата траектория и гравитационното му поле.

Според разчетите на специалистите предвидено е през септември и или октомври „Хаябуса-2“ да осъществи меко кацане върху Рюгу и да вземе проби от него. Тази операция ще бъде повторена три пъти, включително през месеците февруари и май догодина. След това, през ноември-декември 2019 година, сондата ще се отправи отново към Земята.

Диаметърът на астероида Рюгу, който се намира между Земята и Марс, е само 900 метра. Сондата „Хаябуса-2“ беше изстреляна през декември 2014 Нейната маса е около 600 килограма. Учените се надяват да открият на Рюгу следи от вода и органични вещества, което ще им помогне в разгадаването на тайните за възникването на живота във Вселената.

инфо: novini.bg

Вижте още:

Шансът на Енцелад да има живот се увеличава, според нови изследвания

Загадъчен конус засне сондата Dawn на Церера

Зашеметяващи кадри на Юпитер от сондата Джуно

Има данни за живот в атмосферата на Венера

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.