Японци създадоха осезаема холограма

 холограма

Японски учени създадоха осезаема холограма – триизмерен виртуален обект, който може да се управлява от човешка ръка.

Както съобщава Reuters, инсталацията „Феята на светлината“ е разработена с използването на фемтосекундна лазерна технология с ултракъси импулси. Продължителността на такъв импулс се оценява на една милионна от милиардната на секундата. Подобна технология вече е прилагана в различни сфери и сега учените обсъждат следващата степен – атосекундни лазери.

Тези импулси реагират на човешки допир и тяхното прекъсване позволява да се управляват холограми директно във въздуха. Опитен образец на инсталацията е бил тестван в университета на японския град Уцономия в местния Център за оптични изследвания.

По думите на Йоши Отиай, един от организаторите на експеримента, технологията може да бъде използвана в медицината, архитектурата и развлекателната индустрия. „Сегашните технологии не позволяват на хората да използват светлината като материя, но „осезаемата холограма“ има шанс да промени това“, пояснява ученият.

Изследователят уточнява, че технологията безспорно не позволява на потребителя в пряк смисъл да взаимодейства с предмета на проекция. Но взаимодействието със самата проекция ще създава у него впечатлението, че докосва истински предмет.

По оценка на експертите в областта на hi-tech от сп. Pulse Headlines, технологията може да бъде използвана като виртуална компютърна клавиатура холограма. Или може да бъде внедрена в чатове, чиито участници ще могат не само да видят и чуят събеседника, но и да го „докоснат“.

Опити за създаване на „осезаема холограма“ са правени и по-рано, но при тях лазерът е изгарял кожата на човека.

инфо: sciencelogy.actualno.com

Вижте още: 

ЕКСПЕРИМЕНТЪТ HOLOMETER: СВЕТЪТ МОЖЕ ДА Е ТРИИЗМЕРНА ХОЛОГРАМА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.