10 града, изникнали в пустинята, в които сега милиони искат да живеят

По света има много кипящи от живот селища, построени точно в тези негостоприемни райони

Градовете са преломен момент в развитието на човешката цивилизация. Тези големи човешки местообитания обикновено представляват постоянни и гъстонаселени места с внимателно определени граници. Хората, живеещи и работещи в градовете, правят неща, които обикновено не са свързани със земеделието.

Въпреки че в исторически план жителите на градовете са били много малък процент от населението на земята, в последно време бързата урбанизация и преселение към градовете са довели до това повече от половината от човечеството да живее в градове.

Друг важен аспект е тяхното местоположение. Заради удобството и задоволяването на потребностите много градове са разположени в умерени региони с достъп до различни ресурси. Затова пустините – тези празни места с минимални валежи, минимална растителност и убийствена жега в изобилие, изглеждат като пълна противоположност на градовете.

Всъщност, обаче, това съвсем не е така, тъй като по света има много кипящи от живот градове, построени точно в тези негостоприемни райони. Вижте 10 примера за процъфтяващи градове, изникнали в пустинята.

Шарм ел-Шейх

pixabay.com

Египетският град Шарм ел-Шейх се намира на южния нос на Синайския полуостров на брега на Червено море. Той е доста добре населен със 73 000 жители към 2015 г. Той служи и за административен център на област Южен Синай, в която са включени още няколко крайбрежни и планински града. Шарм ел-Шейх е гореща туристическа дестинация заради красивия си пейзаж и постоянно топлото време, което осигурява на посетителите целогодишно възможност да се наслаждават на чистите и спокойни води.

Санта Фе

pixabay.com

Това име носят няколко града и местности по света, но тук става дума за столицата на американския щат Ню Мексико. Това е четвъртият най-голям град в щата с население от 84 683 души. Основан е още през 1610 г., което го превръща в най-старата щатска столица в САЩ. Известен е със своето внимание към изкуството, има много галерии и арт инсталации.

Казабланка

pixabay.com

Освен че е най-големият град в Мароко, Казабланка дава заглавието и на прочутия класически филм. Въпреки че двете нямат много общо, те все пак имат определена романтична атмосфера заради богатата архитектура на града, в която се отличава седмата най-голяма джамия в света. Според данни от 2019 г., само в урбанизираната градска част живеят 3,71 млн. души. В целия региона Голяма Казабланка населението стига над 4,27 млн. Въпреки че реално не е столица, градът се счита за икономически и бизнес център на Мароко.

Багдад

Morkadis

Снимка: pochivkablitz.bg

Друг много известен пустинен град е Багдад – столицата на Ирак и вторият най-голям град в Арабския свят след Кайро. Разположен е покрай река Тигър и е много стар град. Винаги е бил знаим културен, търговски и интелектуален център в мюсюлманския свят и дори в наши дни там има няколко важни академични сгради като Къщата на мъдростта. Въпреки това, независимо от своята богата история, днешният Багдад е понесъл големи щети в резултат на военни действия. Това означава, че макар и да процъфтява в някои аспекти, в момента не е много гостоприемно място за живеене.

Дубай

pixabay.com

Дубай е отличаващ се пустинен град Обединените арабски емирства и заради голямото си население и заради екстравагантните сгради и луксозни изживявания. Намира се на брега на Персийския залив и, освен че има масивни небостъргачи и много лъскави места, служи и като транспортен хъб и произвежда петрол. Населението му към 2020 г. е 3,39 млн. души. Но въпреки външния му вид на богаташки рай с изобилие от места за шопинг, той е известен и със строгите си закони, особено по отношение на хомосексуализма и дори свободата на словото, съобщава World Atlas.

Финикс

pochivkablitz.bg

Град Финикс е най-населеният в щата Аризона с 1,5 млн. жители. Това го поставя на пето място по население в цялата страна. Историята на града започва през 1867 г., когато представлява земеделска общност, занимаваща се с отглеждането на памук, добитък и цитрусови плодове. Тези производства поддържали икономиката на града до края на Втората световна война. След това високотехнологични компании започват да се местят в долината, предизвиквайки устойчиво нарастване на градското население, което продължава и в момента.

Лима

pixabay.com

Лима е столицата и най-големият град на Перу и като останалите оживени градове се намира в пустинен район. Разположена е в долините на няколко близки реки и гледа към Тихия океан. Населението ѝ е над 9 млн. души. Известна е със своите образователни институции, като една от тях – Националният университет „Сан Маркос“, работи от създаването си през 1551 г. В наши дни градът е център на политическата, културната и финансовата дейност в страната.

Техеран

pixabay.com

Техеран е още един развиващ се град в Близкия Изток. Той е столица на Иран и има население от 8,7 млн. души. Извън градската част се намиарт множество исторически колекции с артефакти от предишни епохи. Интересното е, че климатът в района всъщност е много разнообразен и варира от студено и влажно през зимата до горещо и сухо през лятото, с умерени температури между тях.

Кайро

pixabay.com

Египетската столица Кайро е най-големият град в Арабския свят. Цялата метрополия има население от над 30 млн. души. В световен мащаб той е шестият най-голям град. Той често се свързва с Древен Египет заради туристическите атракции, които се намират в пределите му, като пирамидите в Гиза и древния град Мемфис. Там има добре работеща филмова и музикална индустрия, както и солидни традиции в образователните институции.

Лас Вегас

pixabay.com

На върха на тази класация за пустинни градове е бижуто на щата Невада, чиято слава е излязла далеч извън пределите на САЩ. Наричаният често само Вегас е най-населеният в целия щат и е познат навсякъде заради местата за хазартни игри, но също и за шопинг, ходене на ресторант, развлечения и бурен нощен живот. Там има повече петзвездни хотели от който и да е друг град по света, а много от мегахотелите имат паралелно и казина, които работят в тях. Лас Вегас е едно от малкото места по света, които заслужено са наричани „град на греха“.

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

5-те най-странни градове в света, където не всеки се осмелява да отиде

Един съсвем различен свят – красивите градове, погледнати отгоре (СНИМКИ)

Градовете с най-много сняг в света

Най-горещите градове на света – цяло чудо е защо хората още стоят там

Най-загадъчните древни градове

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.