10 житейски мъдрости от руски писатели

Във всяка неясна ситуация четете руска литература. В нея вие ще намерите отговор на всички интересуващи ви въпроси, а също така съвети за всички житейски ситуации.

1. Ако жена ти ти е изневерила, радвай се, че е изневерила на теб, а не на Родината.

Тази фраза принадлежи на класика, майстор на разказа и драматурга Антон Чехов, който е успял в творчеството си да опознае достатъчно дълбоко човешката природа с помощта на смях до сълзи.

2. Да ходиш с жена си до Париж е все едно да отидеш до Тула и да си носиш самовар. (Антон Чехов).

2

Антон Чехов, репродукция, 1948. / ТАСС

3. Всичко хубаво в живота или е неприлично или от него се дебелее. (Козма Прутков, автор на този и още много други смешни и злободневни афоризми, като „Едно яйце не може два пъти да се излюпи“ или „Дори и мидата си има врагове“, в действителност е колективен литературен псевдоним на поетите от средата на XIX век Алексей Толстой и братя Жемчужникови).

Антон Чехов, репродукция, 1948. / ТАСС

Антон Чехов, репродукция, 1948. / ТАСС

4. Идете в Контексвил. Ще си излекувате бъбреците. – Те и така са ми здрави. – Голяма работа! Щом сте толкова добросъвестна, тогава понавестете ресторантите, пийнете шампанско, залагам си главата, че след две седмици от вашите бъбреци нищо няма да е останало. (Диалог от произведението „Мъртъв сезон“ на писателката Надежда Лохвицка, или Тефи, една от първите руски хумористки и жени-сатирички. Сборникът с нейни разкази и мемоари е преведен на английски език).

Надежда Лохвицкая (Тефи) / AFP / East News

Надежда Лохвицкая (Тефи) / AFP / East News

5. Той обичаше и страдаше. Той обичаше парите и страдаше, че все не стигат. (Така казва сам за себе си Остап Бендер, авантюрист от романите „Дванадесетте стола“ и „Златният Телец“ на Иля Илф и Евгений Петров, съветски класици и хумористи от Одеса – град, славещ се с хумора и хумористите си още от времето на Руската империя. През 30-е години съавторите пътешестват из Щатите и описват видяното в книгата си „Едноетажната Америка“).

Иля Илф и Евгений Петров. / ТАСС

Иля Илф и Евгений Петров. / ТАСС

6. Животът е прекалено скоротечен, за да го уреждаш толкова из основи, толкова на сериозно. (През 20-е и 30-е хумористът и драматург Михаил Зошченко бил изключително популярен. Пишел повести, разкази за деца, сценарии, но заради разказа „Приключенията на маймуната“ партията фактически закрива за Зошченко достъпа до пресата. „Зошченко описва съветския ред и съветските хора в уродливо карикатурна форма“, се казва в постановлението на ЦК. Някога известният писател умира преследван и в нищета).

6

Михаил Зошченко. Архив

7. Толкова много съм чел за вредата от алкохола! Реших да го откажа завинаги… четенето. (На изказванията на съветския, а след това американски писател Сергей Довлатов може да се посвети отделна статия. В автобиографичните си произведения той осмива журналистическата професия („Компромис“), съветския бит („Куфар“), провинцията („Резерват“).

8. Физкултурата удължава живота с пет години, но тези пет години трябва да ги прекараш в залата. (Живият класик на сатирата Михаил Жванецки. Известен е с политическата си сатира, монолозите, устния си жанр, водещ на телевизионното предаване „Дежурний по стране“).

Михаил Жванецки. / Прес снимка / Фестивал на украинското кино

Михаил Жванецки. / Прес снимка / Фестивал на украинското кино

9. Ако някой знае какво иска, това значи, че или много знае, или иска малко. (Михаил Жванецки).

10. Алкохолът в малки дози е безвреден в неограничени количества. (Михаил Жванецки).

инфо: Руски дненик

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

 

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.