10 знака, че сме на ръба на бърнаут

pixabay.com

Бърнаут или също срещано като работен стрес е понятие, което с времето се налага с все по-голяма сила.

Работният стрес вече не е срещан само в определени по-тежки професии, а почти навсякъде. Бърнаутът обича перфекционистите, хората, които искат да катерят високи върхове и са се устремили към това с всичка сила.

Има способността да навреди силно както на психическото състояние, така и на физическото. Поради тази причина тук сме събрали 10 от симптомите, които подсказват, че е възможно бърнаутът да почуква и на вашата врата.

1. Песимизъм

Фокусът е основно върху негативните случки и аспекти в живота и работата. На пръв поглед няма изглед нещата да тръгнат в друга посока, различна от негативната. Нищо не ви се струва достатъчно добро. Всички тези фактори водят до непрестанно и нестихващо недоволство, което с бързи темпове ви разяжда отвътре. Чашата никога не е наполовина пълна, а дори си е нацяло празна и без дъно и каквото и да правите, оставате с язвителното чувство, че не стига. Да се отдаде човек на негативното е лесно, но пък и не е трудно да си вземе друга чаша от рафта, когато се налага.

2. Изолация

Не ви се излиза с приятелите ви толкова, колкото преди? Не, не защото вече не са ви близки или не са ви приятна компания, по-скоро, защото социалната ви батерия отдавна не е на нужните проценти. Работата така ви е погълнала, че след нея не ви се жертва от времето за почивка, защото то не все не ви стига. Времето минава, а хората се раздалечават неусетно бързо. Докато се обърнете, се е създала такава яма, която също със сигурност няма да имате нужната енергия да преодолеете. А заслужава ли си наистина нещата да стигат чак дотам?

3. Хронична умора

Ставате сутрин уморени, лягате си вечер уморени. Идва уикендът, наспивате се, но сякаш пак не стига. Докато мигнете, отново е сутрин, пътувате към работното място и се чувствате така сякаш не сте могли да си поемете дъх. Така порочният кръг се върти и върти, и изглежда, че копчето за спиране май не работи. Уви, нямате време за такива размишления, защото задачите не спират да се трупат, а паниката почва да чука по вратата.

4. Ниска продуктивност

Ако сте на ръба на бърнаут, ниската продуктивност както на работа, така и не само определено не е неочакван резултат. Времето никога не стига, допуска се грешка след грешка, започват се много неща, но се завършват малко от тях наистина до край. Преди да вкарвате каквото и да е в ред, се заемете със себе си и със случващото се със и около вас, това са първите неща, на които трябва да се обърне внимание. Другото може да почака.

5. Висока склонност към разболяване

Дори и винаги да сте се хвалили със силен имунитет, напоследък той все повече ви опровергава. В последно време сте се поддали на повече болести, отколкото в последните няколко години общо. Това е още един сигурен знак, че ви е нужна почивка и най-вече промяна на ежедневието. Защото почивката, колкото и да е нужна, не е крайното решение. Ключът е в ежедневието, което водите. Колкото повече време не вземате мерки, толкова повече време ще ви е необходимо за възстановяване.

6. Физически прояви

Morkadis

Тази точка частично е свързана с предходната. Склонността към по-чести разболявания е също физическа проява на бърнаут. Други прояви биха могли да бъдат също стягане в гърдите, чувство за липса на достатъчно въздух, имате чувството, че все не можете да си поемете въздух и сякаш се борите. Нека не пропускаме също и зачестяването на главоболието, което е едно от най-честите проявления. Психическото състояние влияе изключително и на физическото – едното не може да е добре без другото.

7. Безсъние или непрестанна нужда от сън

Докато успеете да заспите и вече е време за ставане? Със сигурност липсата на сън не допринася положително към всичко изброено дотук. Или пък сте в другата крайност – каквото и да е количество сън не ви стига. Ставате в 8 в 10 вече сте готови да заспите отново. След 4 и след 10 часа сън ви се спи еднакво силно. И двете състояния са крайни, а както е известно – крайностите не са желателни, всичко е в баланса.

8. Дефицитно внимание

Най-накрая започнахте задачата, която виси от миналата седмица, но някой ви звъни по телефона. Сещате се, че така и не отговорихте на колегата по-рано. Личният ви телефон постоянно свети и краде вниманието ви. Има спешен имейл, който чака отговор. Но нека се концентрираме и да свършим първото, което сме подхванали… а то… какво беше?

9. Изоставяне на хобита

Някога свирехте на пиано, рисувахте с часове или обичахте да прекарвате времето си в писане? Още обичате? Ама май пак нямате време, а пианото в ъгъла вече се е удавило в прах. Докато си казвате, че днес, утре, през уикенда или през отпуската ще обърнете поне малко внимание на някое от тези така любими ваши неща, минават месеци, понякога години. Боите изсъхват, пианото вече не работи и вие си казвате, че на този етап няма смисъл тепърва да започвате. Звучи ли познато?

10. Силна раздразнителност

Високите нива на умора предизвикат също толкова силна раздразнителност. Неща, на които по принцип не бихте обърнали особено внимание, сега ви дразнят безумно. Допуснали сте грешка и трябва да повторите свършеното отново? Някой е направил неуместен коментар, човекът пред вас на опашката се е забавил малко повече, кафето е изстинало твърде бързо, компютърът зарежда по-бавно и т.н., и т.н.

източник: 10te.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.