10 изобретения, направени заради грешка

рентгенова снимка

Когато мислим за хора, които са дали на света някакво революционно изобретение, променило ежедневието ни, обикновено си представяме брилянтен учен, който ден и нощ размишлява над някакъв казус и закон. Но това важи само за някои открития. Ето няколко истории за направени по погрешка изобретения.

Картофен чипс

Това е единственият момент, когато гневът е от полза за човечеството. В средата на миналия век посетител на един от ресторантите в Ню Йорк връща поръчаните пържени картофи, като казва, че парчетата са полусурови и твърде дебели. Главният готвач Джордж Крум бил толкова разярен, че за да отмъсти на клиента, нарязал картофите, колкото е възможно по-тънко, изпържил ги отново и ги посипал със сол от сърце. Така било родено най-любимото (и може би най-вредното) ястие на всички времена.

“Кока-Кола”

Фармацевтът Джон Пембъртън бил ранен по време на служба в армията. В болницата страдал от тежки болки и бил пристрастен към морфина. За да се отърве от пристрастеността към опиатите, Джон започнал да експериментира с кокаин и винени напитки, съдържащи едно и също вещество. Той дори патентовал напитка, наречена Pemberton’s French Wine Coca. След известно време Пембъртън се обърнал към колега за помощ при подобряването на рецептата. По време на експериментите партньорите случайно смесили патентована напитка със сироп от сладка кола и газирана вода. Съдържанието на бутилката се оказало неочаквано вкусно. Пембъртън решил, че получената смес ще бъде продавана по-добре като безалкохолна напитка, отколкото като лекарство.

Виагра

Всеки знае тази история. Фармацевтите в компанията “Phizer” работили върху лекарство за сърдечно-съдови заболявания, но на етапа на клиничните изпитания било установено, че препаратът не дава желания резултат, но затова пък има неочакван и много интересен страничен ефект. Виаграта е създадена като лек за сърдечно-съдови заболявания. Сините хапчета били пуснати на пазара, като по този начин дали на мъжете и техните партньорки шанс да поддържат сексуалните си отношения.

Първият активен пейсмейкър

Асистент от катедрата по електротехника в Университета в Бъфало искал да сглоби конвенционален кардиограф. В тъмния килер той погрешно взел друга електронна част. Пейсмейкърът изпраща електрически импулси към сърцето. След като направил спойка на компонента, веригата внезапно започнала да произвежда електрически импулси, които не можели да се разграничат от човешкото сърце. Аспирантът веднага започнал работа за промяна на размера и формата на устройството, така че да може да се имплантира в тялото.

Микровълнова фурна

През 1945г. Пърси Спенсър експериментира с нова вакуумна лампа, наречена “магнетрон”, която извършва изследвания за корпорацията “Raytheon”. Изведнъж шоколадовия десерт в джоба на ризата му започнал да се стопява и в чашата на масата започнали да експлодират царевичните зърна. Една от първите микровълнови печки почти не се различавала от сегашните. Спенсър веднага разбрал пълния потенциал на този неизвестен преди това ефект. Две години по-късно компанията “Raytheon” пуснала първата микровълнова печка с тегло 315 кг, която била висока 165 см и струвала 5 хиляди долара. Първият модел не станал популярен сред потребителите за разлика от втория, който се различава съвсем малко от настоящите.

Пеницилин

Традиционната версия на тази история описва откриването на първия антибиотик, като верига от съвпадения в лабораторията на болница Сейнт Мери в Лондон. Александър Флеминг забелязал на прозореца съд на Петри, съдържащ стафилококова култура. Стафилококите били частично унищожени от гъбичките, които влизали в чашата през отворения прозорец. Ученият изолирал вещество, което разрушава клетъчната стена на бактериите и потиска растежа им. Днес обаче, учените се съмняват в историческата точност на това описание. Най-вероятно, мухълът е влязъл в резервоара не от улицата, а от лабораторията, където са проведени експерименти с различни видове плесени.

Мастиленоструен принтер

Morkadis

Инженер на компанията “Canon”, поради разсеяност докоснал желязо с риза, в чийто джоб била поставена химикалка. Съдържанието на химикалката се разтопило, изтекло и отново застинало. Този принцип все още се използва при мастиленоструйни принтери на различни производители, не само на марката “Canon”.

Рентгенови снимки

На 8 ноември 1895г. германският професор по физика Вилхелм Рентген открива странна радиация, провеждайки експерименти с нови видове електронни тръби. Биографите предполагат, че физикът забелязал слабо зелена светлина, излъчвана от екрана покрит с луминисцентно съединение на барий. Вилхелм Рентген направил страхотно откритие. В същото време, видимата светлина не се появила на екрана! Впоследствие Рентген поставял между рентгеновите лампи и екрана различни материали и накрая успял да направи ясен отпечатък на човешка ръка. Според легендата, това е ръката на жена му, която, когато видяла снимката, възкликнала: “Това е моята смърт!”

Изкуствени подсладители

През 1879г., след като е работил цял ден с едно вещество, наречено “въглищен катран”, химикът Константин Фалберг се върнал у дома и седнал да вечеря без да измие ръцете си. Забелязал, че всичко, което докосвал с ръце, имало сладък вкус. На следващия ден той открил ново вещество и го нарекъл “захарин”. Заместителят на захарта е създаден благодарение на неизмитите ръце.

Листче за записки

През 1968г. химикът Спенсър Силвър, който работил за добре известната фирма “3M”, получил много слабо лепило, което не оставяло следи на повърхността. Никой не можел да измисли как да се се използва новото вещество, докато друг учен не започнал да покрива краищата на хартиените ленти, които използвал като отметка за колекцията си от църковни химни.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Небивали факти за изобретенията и техните откриватели

Известни изобретения, заслугите за които са приписани на грешните хора

10 изобретения, донесли повече вреди, отколкото ползи

Изобретатели, убити от своите изобретения

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.