10 интересни факта за Нептун

Нептун е осмата планета от Слънчевата система и най-външният газов гигант в нея. Тя е четвъртата по размери и третата по маса. Планетата е открита на 23 септември 1846 година. Тя е първата, чието съществуване е доказано чрез математически изчисления, а не от емпирични наблюдения. Единственият космически апарат, посетил Нептун, е „Вояджър 2“, който се приближи максимално до планетата на 25 август 1989 г. Какво не знаем за Нептун – ето 10 любопитни факта за тази планета.

1. Нептун е най-малката планета от останалите газови гиганти Юпитер, Сатурн и Уран. Той обаче е по-масивен от Уран с 18%. И тъй като е по-малък, но по-масивен, неговата плътност е по-голяма от тази на Уран.

2. Нептун е най-ветровитата планета в Слънчевата система. Ураганните ветрове, бушуващи там, достигат невероятната скорост от 2 000 км/ч. Една от най-големите бури, наблюдавана някога на Нептун, е регистрирана през 1989 г. Тя е кръстена от учените на НАСА „Голямо тъмно петно“.

3. Нептун е озарен в прекрасен синьо-зелен цвят. Това се дължи на неговата атмосфера – водород, хелий и малки количества метан. Именно метанът „поглъща“ червената светлина и озарява планетата в синьозелено.

4. Нептун има 14 луни, кръстени на различни морски божества и нимфи от гръцката митология. Най-големият му спътник е Тритон.

5. Денят на Нептун продължава 16 часа, за толкова време планетата се завърта около своята ос.

6. Нептун не бил известен на древните, за разлика от много от другите планети в Слънчевата система. Планетата не може да се види с просто око, за пръв път е наблюдавана през 1846 г.

7. Животът на Нептун е невъзможен, смятат учените. Но ако се озовете на планетата ще откриете нещо интересно – гравитацията на Нептун е почти същата като тази на Земята.

8. Нептун е най-студената планета в Слънчевата система. Температурите там могат да паднат до -221 градуса. Всъщност на Плутон е още по-студено, но той беше разжалван от статута му на пълноценна планета и причислен към планетите джуджета.

9. Една година на Нептун се равнява на 165 земни. За толкова време Нептун извършва пълна обиколка около Слънцето. С други думи, през юли 2011 година Нептун завърши първият си пълен оборот около Слънцето от момента на откриването му през 1846 година.

10. Нептун е най-отдалечената от Слънцето планета. Носи името на римския бог на морето.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

Ще се сблъскат ли някога Нептун и Плутон?

Уран и Нептун дошли в Слънчевата система от друга галактика

Има нещо странно във вътрешността на Нептун

Откриха необичайни молекулярни съединения под повърхността на Уран и Нептун

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.