10 мистериозни съвпадения, които разбиват всякаква логика

Човешката история е богата на странни събития, които не могат да бъдат обяснени по никакъв начин. Случайни или не – тези моменти привличат вниманието със своята необикновеност и мистериозност.

От страховити проклятия до пътуване във времето и предсказания за бъдещето, тези събития са в обсега на човешкото любопитство от десетилетия. Днес ще ви запознаем с 10 от най-мистериозните съвпадения, за които все още няма логично обяснение. Може пък вие да успеете да разрешите някоя от тези загадки.

1. Марк Твен и Халеевата комета

марк твен

Големият американки писател Марк Твен е роден на 30 ноември 1835 година. Същият ден, в който покрай Земята преминава Халеевата комета. Година преди смъртта си, през 1909 г., писателят се пошегувал: „Дойдох през 1835 г. с Халеевата комета, следващата година тя отново идва и очаквам да си отида с нея“. Тези думи се оказват пророчески: на 21 април 1910 година Марк Твен умира от сърдечен удар, ден след като Халеевата комета е преминала най-близкото разстояние до Земята.

2. Пролятието на Тамерлан

тамерлан

На 20 юни 1941 г. руски археолози откриват гробницата на Тамерлан, който контролирал голяма част от Азия през ХIV век и бил потомък на Чингис хан. На надгробната плоча имало надпис, който гласял: „Този, който отвори гроба ми, ще освободи завоевател, много по-страшен от мен самия. Ще се случи война – страшна и кървава“. Два дни по-късно Германия атакува СССР.

3. Еднакви съдби

9

Двойка близнаци от Охайо били разделени още при раждането си. Въпреки че дори не подозирали за съществуването си, те изживели почти един и същ живот. Започва се с факта, че осиновителите и на единия, и на другия ги кръстили Джеймс. Като деца и двамата имали куче, което кръстили Toй (Играчка). И двамата станали полицаи и се оженили за жени на име Линда. И на двамата се родили синове, които кръстили Джеймс Алън, а по-късно и двамата се развели. В последствие и двамата се женят повторно за жени на име Бети.

4. Бомбардировка от бъдещето

10

През 1932 г. журналистът Дж. Бернар Хътън и фотографът Йоахим Бренд отиват до корабостроителницата в Хамбург, за да направят репортаж. Когато мъжете се връщат в редакцията, те били силно уплашени и разказвали за въздушна атака, която ударила града. Фотографът дори бил готов да докаже думите си със снимки. На фотосите обаче нямало нищо необичайно, камо ли бомбардировки и разрушения. 11 години по-късно, от един от сутрешните вестници, Хътън научава за операцията „Gomorrah“ – бомбардировките над Хамбург. Дали става въпрос за съвпадение или не – не е ясно, но журналистът е убеден, че именно това е нападението, което „видял“ преди повече от десетилетие.

5. Предсказание в анимацията

Morkadis

2

 

По-горе виждате кадър от любимата анимация „Джони Браво“. Обърнете внимание на плаката с надпис „Очаквайте скоро“ на стената. Този епизод излиза 5 месеца преди терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

6. Самолет от бъдещето

3

През 1935 г. старши офицерът от Британските кралски Военновъздушни сили Робърт Виктор Годард прелетява над изоставено летище в Единбург. На връщане той отново трябвало да мине по същия маршрут, но каква била изненадата му, когато видял, че старото изоставено летище работело на пълни обороти, а на пистата имало самолет, който пилотът не могъл да разпознае, въпреки че бил тесен авиационен специалист. 4 години по-късно Годард бил изпратен на същото летище, което вече се използвало по предназначение. Каква била изненадата му, когато разпознал самолета от преди 4 години. Проблемът бил, че машината се оказала „Майлс Магистър“, самолет, чието производство започва през 1937 година, тоест три години, след като Годард твърди, че го е видял за първи път.

7. Създаването на Европейския съюз

4

През 1968 г. писателят-фантаст Джон Брънър публикува книгата „Спирка в Занзибар“. В нея той описва създаването на Европейския съюз, който официално се сформира едва през 1993 година. Но това не е всичко: писателят предсказва появата на сателитната телевизия и лазерните принтери.

8. Хипстър в миналото

пътешественик във времето

Тази снимка от откриването на мост в Британска Колумбия е направена през 1941 г. В тълпата се вижда мъж, силно контрастиращ с останалите. Заради външния си вид, човекът получава прозвището „хипстър“ – косата и дрехите му изглеждат твърде модерни за времето си, да не говорим за слънчевите очила и фотоапарата в ръката му.

9. Еди Мърфи от 1930 година

5

Дали е открил тайната на вечната младост или това е особен вид актьорско превъплъщение, не става ясно, но на тази снимка от 1930 г. определено ни се струва, че виждаме любимия американски комик Еди Мърфи.

10. Финансовата криза в роман

6

Още една книга, която с удивителна точност предсказва събития, които ще се случат десетилетия по-късно. В романа-антиутопия от 1957 г. „Атлас изправи рамене“ писателката Айн Ранд описва заговор на американското правителство за контрол на предприемачите, свободната търговия е заменена с планирана икономика, в резултат на което се заражда дълбока финансова криза. За мнозина това е точно описание на икономическата криза от 2008 г.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.