10 научни факта за щастието

Къде е щастието? Питаме се и често го търсим навсякъде другаде, но не и в нас самите. Чакаме да ни се случи нещо грандиозно – да срещнем перфектен партньор, да отидем на околосветско пътешествие, да се издигнем в работата, да спечелим от лотарията и да си купим къща в Палма де Майорка. И докато поддържаме лошото си настроение, от „недостигнатите висоти“, в добра форма, в организма ни започват да се отделят грешните хормони. Генерираме стрес в себе си и така разболяваме иначе здравото си тяло.

Усещате ли в какъв парадокс изпадаме? Искаме да сме щастливи, а правим така, че да сме нещастни и дори нездрави. Караме мозъка си да мисли, че нещо не е наред. Тогава трябва отново да се запитаме – какво е щастието?

Ако се доверим на науката, то трябва да сме сигурни, че това състояние е напълно постижимо и без да сме осъществили всичките си желания. В този ред на мисли, искам да ви споделя 10 синтезирани научни проучвания/факта (и техните резултати), които ни подсказват как да постигнем вътрешна удовлетвореност сами.

Преди да продължите обаче, трябва да знаете правилата за четене на тази статия. Тя се чете през цялото време с усмивка до уши. Ако не го направите… е, нищо няма да се случи, освен, че няма да сте усетили ефекта на предизвиканото щастие. Науката го казва, не аз. Готови ли сте да раздвижите хубаво лицевите мускули? Да започваме.

1. Щастието влияе на имунната система

Да бъдеш щастлив не е просто приятно, а и полезно. И по точно – щастието може да спомогне подсилването на имунната система. И дори тези проучвания да нямат стойността на стопроцентово доказателство, със сигурност няма да ни навреди да опитаме! Дори и в крайна сметка да се уредим с някоя настинка, поне ще си кихаме с усмивка.

2. Правим добро на другите – правим добро на себе си

Изследвания показват, че хората, които участват в благотворителни каузи например, се чувстват по-щастливи благодарение на стимулацията на центъра за възнаграждение в мозъка. По-нататък от изследванията става ясно също, че това ни кара да правим още добри дела. Мозъкът се пристрастява към добрините. Какъв по-хубав начин да бъдем щастливи, от това да радваме другите?! Ще си позволя да цитирам д-р Боримир Фурнаджиев в едно негово интервю за © 10-те най: „Аз искам вие всички да сте здрави. По две причини, или даже много повече. Една от тях е, че като има усмихнати хора, цялата държава става по-готина. Ние всички сме втори братовчеди в тоя живот – ако ти си добре, аз ще съм добре.“.

3. Щастието е свързано с обонянието

Чели ли сте „Парфюмът“ от Зюскинд? Или може би сте гледали филма по книгата? Ако сте, то вече знаете колко силна роля може да играе обонянието за възприятията и чувствата ни. Всеки аромат оказва различно влияние върху психиката ни и всеки човек има индивидуален усет. Неслучайно повечето процедури за релаксация са свързани с приятни миризми. Ментата пък успокоява гаденето и помага да се справим с негативните усещания. Лавандулата гони молците, но това е друга тема.

4. Ароматът на цветя може да ни направи щастливи

 

Morkadis

Като стана дума за ароматерапия, не може да не се сетим за цветята. Проучване показва, че хората изложени на аромати от цветя, е три пъти по-вероятно да изпитват щастие. Звучи като доста простичък и приятен начин да се заредиш с хормони на щастието.

5. Романтичните връзки са по-важни от материалните блага

Науката напълно подкрепя това твърдение. Всяка логика го подкрепя. Това е най-естественото сред всички естествени неща – да се нуждаем най-много едни от други. Така сме създадени, да съществуваме в симбиоза. А тази симбиоза генерира щастие. Хайде сега, някой да ми каже, че едно плюс едно не е равно… на едно цяло! Висша математика.

6. Свежите цветове хранят щастието

Експерименти показват, че цветовете влияят на психиката. Този научен факт няма да ви изненада и съм убедена, че неведнъж сте го чували. Но спряхте ли да носите черно всеки ден? Купихте ли си онази жълта блузка, която видяхте на витрината миналата седмица? Стимулирайте сетивата, за да ви се отблагодаряват подобаващо. Не обличайте в тъмни цветове настроението си.

7. Щастието може да облекчи болката

Освен психическата, щастливите емоции помагат и на физическата болка. Поне така показват някои изследвания. И без да привеждаме в пример всички научни проучвания по темата, можем да се съгласим, че негативните чувства не са най-добрият лек. Когато имате силно главоболие, да речем, и се ядосвате за нещо, усещате ли как главата ви започва да пулсира още повече? Следващият път опитайте да се разсеете с нещо забавно, да се посмеете на някой филм или виц. Дори и да не излекува болката, поне няма да действа обратното. Гарантирано!

8. Излизането навън ни прави по-щастливи

Колко пъти сте чували за благотворното влияние на природата върху организма? Съгласни сме, това е най-логичното нещо! Но колко пъти сме се старали да се излагаме на това въздействие, да се приближаваме към естественото? Да, всяко излизане освежава ума, затвореният офис определено не действа добре на мислите. Обаче природата… природата е истинският извор на релаксация и почивка. На щастие. Търсете я, връщайте се към нея.

9. Жените са по-предразположени към следваканционна депресия

Не, не може да е заради миенето на чинии или чистенето. Кой би се депресирал от такива неща?! Няма нужда да търсим обяснение за резултатите от подобно проучване. Ние го знаем – жените са по-чувствителни, „благодарение“ на хормоните и майчинския инстинкт. Как да се преборим с това си различие, което ни затормозява не само след ваканция? Може да започнем със спазването на точки 2, 3, 4, 5, 6 и 8!

10. Щастието е заразно!

Човекът е социално животно. То се учи чрез подражание и няма нищо чудно в това, че предаваме емоциите си един на друг. Ако искаме да помогнем на някого да се разтовари, да се развесели, само трябва да се усмихваме. Звучи простичко, нали? Само най-простите неща да не бяха всъщност най-сложните в живота…

Всички тези проучвания са правени вероятно стотици пъти, с различни хора, на различни места по света. Нито един от резултатите не ни изненадва. Важното е да си ги припомняме колкото се може по-често, за да се подсещаме да се променяме към по-добро. Да бъдем най-добрата версия на себе си, която е щастливата ни версия. И, преди да прозвуча съвсем в стила на онези книги за самовнушение и самоусъвършенстване, спирам дотук. Бъдете щастливи!

инфо: 10te.bg

Вижте още:

Все повече хора страдат от черофобия – страх от щастието

Сънища, които предричат щастие и успех

„Правилото за трите неща“ ще привлече щастие в живота ви

Пет символа на късмет, които ще ви донесат щастие

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.