10 невероятни и малко известни факта за света

Колкото и да си мислим, че знаем всичко за света около нас, винаги има нещо, което ни убягва или просто си мислим, че го знаем, но не се оказва вярно. Това не е защото ние сме глупави, просто светът е такъв – пълен с всевъзможни мистерии, а истината никога не е една.

Ето защо на вашето внимание представям 10 невероятни факта за всичко около нас и съм сигурна, че поне на един ще възкликнете „Е, да, бе!“

1. Еверест не е най-високият връх на планетата

Мауна Кея

Разбира се, Еверест е най-високия връх на света, но ако броим от морското равнище нагоре (8848 метра за да бъдем точни). Но ако броим от самото дъно на океана, най-високата точка в света всъщност е Мауна Кея в Хавай.

2. Да изучаваш езерата

Съществуват някои езера в света, които са опасни за нас, хората, но не само заради дълбочината им. Езерата на активни вулкани съдържат много високо количество въглероден диоксид и други вредни газове, които са остатъчни от магмата. Едно такова езеро е Ниос в Камерун. Съвет: Не плувайте в кратерни езера!

3. Пеещите пясъци

Да, точно прочетохте – не плаващи, в които можеш да потънеш, а пеещи! Разбира се, има разумно обяснение за песнопойните дюни. Те са съставени от дребни зрънца кварц. Когато вятърът раздвижва пясъка или по него мине животно, горният тънък слой песъчинки започва да се движи върху долната по-твърда повърхност така, както олиото се плъзга върху стъкло. При това движение възникват трептения, които се чуват като шумове или звуци. Понякога те приличат на дълбоко и глухо стенание, често нарастват до рев. Когато движението на повърхностния слой спре, звуците престават. Предполага се, че температурата също е от значение, колкото по-гореща е повърхността на пясъка, толкова по-силни са звуците. Такива пеещи дюни могат да се чуят в Южна Сахара, пустинята Такламакан в Централна Азия, пустините на Саудитска Арабия.

4. Непознатите създания на океана

Много малко хора се замислят за това, но всъщност почти не познаваме видовете, които живеят в дълбините на океана. Знаем толкова малко за океана, колкото и за отдалечените галактики – около 5%. Повечето проучвания се базират върху предположения и анализи, но никой човек не е стъпил на дъното, за да каже какво има там. Учените непрекъснато откриват нови и нови видове. Например тези четири вида на изображението отгоре са открити през 2017 в близост до Австралия.

Morkadis

5. Антарктида е най-сухото място на планетата

Мислихте си, че е Сахара, нали? Всъщност в някои части от долините на Антарктида не вали дъжд в продължение на 2 милиона години. Природата на този континет е толкова подобна с тази на Марс, че НАСА дори е направила тест с космическата си сонда.

6. „Окото на Африка“

Структурата Ришат, или иначе казано „окото на Африка“ е с толкова голям диаметър, че астронавтите в орбитата го използват като навигация. Дори това образувание да прилича на кратер, учените мислят, че се е появило по друг начин – ерозия.

7. Ходещи скали

След пеещите пясъци нищо вече не бива да ви очудва. В Долината на смъртта, Калифорния, съществува феномен, наречен Ветроходни скали. Изглежда, че скалите се местят от едно място на друго, без външна намеса. Учените предполагат, че това се случва заради големите парчета лед, които се движат.

8. Неконтактните хора по земята

Има няколко племена на Земята, които живеят извън цивилизацията в различни части на света и не поддържат контакт с други хора. Няма много налична информация за тях, знае се, че са враждебни към чуждоземците, не могат да контактуват с тях, дори не обичат да бъдат снимани.

9. Най-старата водоснабдителна система в света

Тези дупки от илюстрацията се наричат Qanat – древна персийска система за водоснабдяване. Имало е подземен канал, който служел за напояване на растенията, но и давал питейна вода на хората. Просто се замислете: това е било направено преди 3 000 години.

10. В миналото Земята може би е била лилава

Някои учени са убедени, че преди около 400 милиона години не е съществувал още хлорофилът. Вместо него растенията са имали различен пигмент, който е бил лилав. Тъй като тогава планетата ни все още не е познавала животинския вид, изглеждала виолетова именно заради растителността.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

Любопитни факти за древните жени, които няма да прочетете в учебниците по история

Исторически факти, които преобръщат представата ни за времето

Митове, легенди и интересни факти за Слънцето

Мистериозно изчезнали артефакти

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.