10 ноември – Ден на свободата на словото в България

свобода на словото

Денят на свободата на словото в България е обявен на 10 ноември 2003 година по време на церемонията по връчване на ежегодни награди за журналистика „Черноризец Храбър“ от Съюза на издателите в България.

Тази дата е историческа за страната ни, защото на този ден през 1989 г. Ноемврийският пленум  на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков, което дава възможност на България да поеме по нов път на развитие.

За съжаление класацията на „Репортери без граници“ не дава достатъчно повод за оптимизъм. Въпреки факта, че повечето страни от Европейския съюз са с непроменени позиции по отношение на свободата на словото, положението у нас не е така розово.

Стартирайки от 35-то място през 2003 г., за периода 2011 – 2012 г. България вече се намира на 80-то място. През 2013 година страната ни пада с още 7 позиции надолу и е поставена на 87-о място. През 2014 г. положението се влошава допълнително. Страната ни пада с цели 13 позиции до номер 106.

Тази година България е на 109 място.

10 ноември в историята:

Събития

1444 г. — В Битката при Варна кръстоносците, водени от крал Владислав III, претърпяват поражение от османците на султан Мурад II, а Владислав е убит.
1775 г. – Във Филаделфия е сформиран Американски морски пехотен корпус.
1799 г. — Френската революция: Край на управлението на Директорията във Франция.
1871 г. — Хенри Мортън Стенли открива изчезналия изследовател и мисионер Дейвид Ливингстън в Танзания, край езеро Танганайка.
1928 г. — Принц Хирохито става 124-ти император на Япония.
1942 г. — Втората световна война: Нацистка Германия нахлува във Вишистка Франция.
1949 г. — Основан е ФК Академик (Свищов).
1952 г. — Състои се премиерата на филма Под игото.
1956 г. — Потушено е Унгарското въстание против комунистическата власт в страната.
1961 г. — Сталинград е преименуван на Волгоград.
1969 г. — В САЩ започва излъчването на детската програма Улица Сезам.
1970 г. — Програма Луна: Изстрелян е съветският спускаем апарат Луноход 1.
1975 г. — Общото събрание на ООН приема резолюция, с която приравнява ционизма с расизма (резолюцията е анулирана през декември 1991).
1975 г. — Ангола става независима от Португалия държава, а за първи президент е избран Агостино Нето.
1980 г. — В Полша е регистриран независимият профсъюз Солидарност.
1989 г. — Ноемврийският пленум на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков, след 35-годишното му управление на Народна република България като Генерален секретар на ЦК на БКП.
1994 г. — Ирак декларира, че признава суверенитета на Кувейт.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Все по-малко американци вярват на медиите

Учени със скандално разкритие: Манипулация в науката заради индустриални интереси

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.