10-те най-високи водопада в България

Предстоят ви няколко свободни дни и вече се чудите коя да бъде следващата дестинация, която да покорите? Предлагаме ви идея за нови походи и предизвикателства – посещение на 10-те най-високи водопада в България.

Никой не знае колко точно са водопадите в България, тъй като има много сезонни, но безспорно те са едно от природните богатства, с които може да се гордеем.
До някои от най-високите водопади у нас се стига трудно и трябва да сте добре подготвени, до други има обособени пътеки и маршрутът е лек и приятен – за всеки вкус и възможности. Който от тях да изберете, гарантирано няма да съжалявате, насладата за сетивата ще е неописуема.

10. Полска скакавица, 53 метра

Полска скакавица

Последен в списъка, но не и по красота, този водопад се намира край едноименното село, на десетина километра от Кюстендил. Разстоянието от село Полска скакавица до водопада е около 4 км, върви се по черен път, който е проходим и за лек автомобил. Край водопада има обособено място за пикник, където може да си поемете въздух и да се насладите на природните красоти в района. В горната част на водопада пък се намира църквата „Св. Димитър“, построена през 1892 година.

9. Бабско пръскало, 54 метра

Бабско пръскало

Водопадът се намира в парк „Централен Балкан“ в Стара планина. Достъпът до него е лесен: през Русалийския проход по пътя за хижа Тъжа, като трябва да следите за отбивката към него. Има си табела. Наскоро там бе открита и екопътека, която излиза точно над водопада. Имайте предвид, че маршрутът не е от най-лесните и се изминава за около 4-5 часа.

8. Боров камък, 63 метра

Боров камък

Още един водопад във Врачанския балкан. До него се стига по една от първите и най-живописни екопътеки в България. Изходен пункт на пътеката е врачанското село Згориград. По пътя ви очакват дървени мостчета, стълби, прекрасни гледки, кристален въздух, а накрая и възможността да се изкъпете в бистрите планински води на водопад Боров камък.

7. Водопад Орфей, 68 метра

Водопад Орфей

Каньонът на водопадите се намира съвсем близо до град Смолян, по пътя за село Мугла. Там реката образува десетки водопади, по-големите от които наскоро бяха именувани при изграждането на екопътеката, която улесни достъпа до тях. Най-големият от тези водопади е Орфей. По-малките около него – Сърцето и Камен улей, също заслужават вашето внимание.

6. Рилска скакавица, 70 метра

Morkadis

Рилска скакавица

Със своите 70 метра височина, това е най-високият водопад в Рила планина. Разположен на 1750 метра надморска височина, до него се стига по добре маркирана пътека. Усилието си заслужава – водопадът е удивително красив, както и цялата местност около него.

5. Кадемлийско пръскало, 72 метра

Кадемлийско пръскало

Това удивително творение на природата се намира на 1 500 метра надморска височина в Калоферска планина, западно от връх Триглав. В подножието на самия Кадемлийски водопад може да видите карстов извор и малка пещера. В близост до Кадемлия, както още е известен водопадът, се намират хижите „Триглав“ и „Тъжа“.

4. Видимското пръскало, 80 метра

Видимското пръскало

Видимското пръскало се стича по склоновете на резервата Северен Джендем, в парк Централен Балкан в Стара планина. Водопадът представлява образувание от три отделни потока, които се събират в един. Най-близкото населено място до него е град Априлци.

3. Бовска скакля, 85 метра

Бовска скакля

Водопадът се намира в района на живописното Искърско дефиле в Стара планина. В близост е село Заселе, община Своге. Под него минава известната Вазова пътека, която си заслужава усилието да бъде измината. Този водопад обаче е непостоянен и понякога пресъхва.

2. Райското пръскало, 124.5 метра

Райското пръскало

Приказният водопад се намира в Стара планина, под връх Ботев, в природния резерват Джендема. Водопадът събира водите си от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска. В подножието му се намира хижа Рай. До нея може да стигнете за около 4 часа по маркирана пътека, която започва от местността Паниците край град Калофер.

1. Скакля, 141 метра

скакля

Най-високият водопад в България се намира само на 1.5 км от град Враца, зад хълма Калето. В района му са открити останки от средновековното българско селище Патлейна. Красив през всички сезони, от горната му част се откриват прекрасни гледки към Враца и Врачанското поле. Имайте предвид, че през най-горещите дни от годината водопадът едва сълзи, а понякога дори напълно пресъхва.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

5 енергийни места, които да посетите в България

Най-демоничната и озадачаваща пещера в България крие неподозирани и смъртоносни тайни

10-те най-предпочитани дестинации за уикенд пътуване в България

Това са най-странните места в България, обвити в мистерии

5-те най-призрачни села в България

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.