10-те най-високи планински върха в света

Планинските върхове, които надхвърлят 8 хиляди метра надморска височина в света са точно 14. Всички те са разположени в Азия в два планински масива – Хималаи и Каракорум. Сред „най-ниските“ от тях са Шиша Пангма (8013 м), Гашербрум II (8035 м), Броуд пик (8047 м) и Гашербрум II (8068 м). Ето и кои са останалите 10 най-високи планински върха в света.

10. Анапурна I, Хималаи

Анапурна

Анапурна I е считан за един от ниските гиганти със своите 8091 м. Разположен изцяло на територията на Непал в Хималаите. Името му означава Богиня на плодородието. Наречен е така заради многобройните пълноводни реки, които тръгват от подножието му. Анапурна I е смятан за най-важния връх в историята на алпинизма, защото с неговото изкачване през 1950 г. е поставена нова ера в този спорт. Дотогава човешки крак не е успявал да премине бариерата от 8000 метра.

9. Нанга Парбат, Хималаи

Нанга Парбат

Височина 8125 м. В превод Нанга Парбат означава „Голата планина“, но поняога е наричан и Диамир, което на санскрит означава „Кралят на планините“. Планината Нанга Парбат взима много жертви през първата половина на 20-ти век, поради което е известна и с прозвището „планината-убиец“. За първи път Нанга Парбат е изкачен успешно на 3 юли 1953 от австрийския алпинист Херман Бул и то без кислородна маска.

8. Манаслу, Хималаи

Манаслу

Височина 8163 м. Намира се в Хималаите, на територията на Непал. В превод от санскрит името означава „Планина на духа“. За първи път е изкачен успешно от японска експедиция през 1956 година. През годините са правени няколко опита за покоряване на върха и от българи, първият успешен обаче е извършен от алпиниста Боян Петров през 2015 година.

7. Дхаулагири, Хималаи

Дхаулагири

Височина 8172 м. Дхаулагири означава „Бяла планина“. За първи път е изкачен през 1960 година от шестима алпинисти от швейцарско-австрийска експедиция. Нито най-високият, нито най-трудният за изкачване. Въпреки това върхът е познат като един от най-безмилостните и жестоки в света. Смъртта си, в опит да го покорят, са намерили не един и двама алпинисти от различни държави.

6. Чо Ою, Хималаи

Чо Ою

Morkadis

Независимо, че заема шесто място на планетата със своите 8201 метра Чо Ою е считан за един от лесните за изкачване гиганти. Намира се на границата между Непал и Тибет, на 20 километра от връх Еверест. За пръв път е изкачен през 1954 година. Българска експедиция изкачва върха през 1990 година. В превод името на върха означава „Богиня на тюркоаза“.

5. Макалу, Хималаи

Макалу

Височина 8485 м. Разположен е на границата между Тибет и Непал. През 1955 г. френска експедиция успява да покори връх Макалу. Върхът е считан за един от най-трудните за изкачване в света. Българска експедиция покорява върха за първи път през 1998 година.

4. Лхотце, Хималаи

 

Височина 8516 м. Намира се на границата между Тибет и Непал, в близост до връх Еверест. Първото успешно изкачване на Лхотце е направено от швейцарска експедиция на 18 май 1956 година. Лхотце е първият осемхилядник, изкачен от българин – от Христо Проданов на 30 април 1981 година.

3. Канченджунга (Кангчендзьонга), Хималаи

Кангчендзьонга

Височина 8585 м. Намира се между Индия и Непал. В превод името Канченджунга означава „Петте съкровищници на великия сняг“. Осемхилядникът е покорен за пръв път през 1955 г. от британските алпинисти Джордж Бенд и Джо Браун. Върхът има славата на един от най-трудните и смъртоносни върхове на планетата. Статистиката сочи, че 22% от алпинистите, опитали да победят Канченджунга са намирали смъртта си.

2. К2, Каракорум

K2

Височина 8611 м. Намира се в планината Каракорум, на границата между Пакистан и Китай. Върхът е открит през 1856 година от европейска изследователска експедиция. Името „К2“ е дадено от члена на експедицията Томас Монтгомъри, тъй като върхът е бил вторият, забелязан в Каракорум. Въпреки че е имал различни местни имена, най-разпространено и използвано си остава К2. Върхът е известен с това, че е единственият с височина над 8 000 метра, към който няма технически лесен маршрут и е значително по-труден за изкачване от първенеца на планетата – Еверест.

1. Еверест, Хималаи

еверест

Височина 8848. Най-високият връх на Земята се намира в граничната зона между Непал и китайски Тибет. Тибетците го наричат Джомолунгма, което означава “Богинята-майка на света”. На непалски названието му е Сагарматха – „Високо в небесата“. Наречен е на името на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест, който пръв измерва височината му. Статутът му на най-висок връх в света привлича алпинисти от всички категории – от изключително добре подготвени катерачи до абсолютно начинаещи.

инфо: 10te.bg

Вижте още:

Гробището Еверест

10 шокиращи истории, витаещи около връх Еверест

Kитаец на 69 г. с два ампутирани крака изкачи Еверест

Осемте български алпинисти, завинаги останали в прегръдката на Хималаите

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.