10 факта за мозъка, които доказват, че сме способни на всичко

Мозъкът е удивителна машинка. Може да ни помогне да покорим всеки връзка, да сбъднем най-съкровените си мечти и постигнем и най-високата цел. И все пак, ако искаме да постигнем, всичко това трябва да знаем как работи.

1. За мозъка ни няма разлика между реалност и въображение

Мозъкът реагира на всяка мисъл и не различава фактите от фантазиите. Ето защо хората, които гледат на света през розови очила, се чувстват по-щастливи, ето защо организмът приема плацебото като истинско лекарство.

2. Умствената работа не изморява мозъка

Чувството за умствена умора е резултат от нашите емоции. Съставът на кръвта, протичаща през мозъка по време на активна работа, остава непроменен. За сметка на това кръвта във вените на човек, който е работил физическа работа, се променя значително.

3. Обикновено мозъкът работи автоматично

Повече от половината от днешните ни мисли са от вчера. Ето защо е толкова трудно песимистите да променят погледа си към света. Те буквално трябва да „прочистят“ мозъка си и да го накарат да реагира на положителни стимули по-често.

4. Виждаме това, за което мислим

Ако си мечтаем за пътешествие в Париж, ще виждаме напомняния за града навсякъде около себе си. Ако мислим неприятни неща за себе си, ще виждаме потвърждения на всяка крачка. Променете мислите си и вижте около себе си една малко по-различна реалност.

5. Мозъкът има нужда от тренировки, точно както мускулите

Ученето, упражненията на чист въздух, здравословното хранене, здравия сън, пътуването на нови места, новите дейности, записките в дневник, танците и дори играта на Тетрис – всичко това е полезно за мозъка ви.

6. Мозъкът никога не почива

Дори когато спим, мозъкът се труди здраво. Нещо повече, активността му по-време на сън е по-висока, отколкото през деня.

7. Понякога е жизнено важно да „изключим“

Morkadis

За да потънем в хиляди отрицателни мисли, понякога имаме нужда да „изключим“ и да се махнем от всички грижи, за да дадем почивка на именната си система. Не забравяйте активната почивка – тя е най-полезната релаксация за мозъка.

8. Забравянето поддържа нервната система в изправност

За да запази новите спомени, мозъкът трябва да се освободи от излишното. Щеше да е чудесно, ако решаваме съзнателно какво да запомним и какво да забравим. За да го направим, трябва да използваме информацията, която искаме да запазим, по-често.

9. Мозъкът е нечувствителен към болка

Мозъкът ни реагира на болка, но самият той не я чувства, защото няма необходимите рецептори. Това обаче не се отнася за множеството кръвоносни съдове, тъкани и нерви, които го обгражадат.

10. Можем да променим мозъка си

Всеки вид дейност кара мозъка да генерира нови невронни връзки. Когато едно преживяване или мисъл се повтаря достатъчно често, в мозъка се изгражда устойчива нервна верига. Явлението е известно на учените като невропластичност – определени дейности водят до измерими физически изменения в мозъка. Всяко действие или мисъл може да се превърне в част от вас, ако го упражнявате редовно.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

12 трика, с които нашият собствен мозък ни заблуждава

Можете да промените структурата на мозъка си за по-малко от час

Как думите променят мозъка

Знаете ли, че: Мозъкът прекрасно знае кога греши

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.