10 факта за Словакия, които ще ви накарат да се влюбите в нея

pixabay.com

Често се случва хората да объркат Словения със Словакия. Словакия е страна в Централна Европа. Населението от славяни се заселва по тези земи от V век и историята на страната е богата на събития.

Словакия е малка държава, но подобно на България, има любопитни неща, които да предложи. Компактната страна е на достъпна близост от западната или източната част на Европа. Нещо повече, словашкото селце Кремницке Бане е прието за хипотетична среда на Европа. Ето още някои интересни факта за тази малка държава.

1. Столица до столица

Братислава, столицата на Словакия, се намира на около 60 км от столицата на Австрия – Виена. Двата града са разположени на река Дунав и разходката с лодка между тях отнема 90 минути. Братислава е единствената столица в света, която граничи до две независими държави. Това са Унгария и Австрия.

2. Известни личности, които имат словашки корени

Те са всеобщи любимци, които успяват да постигнат световна слава. Прадедите им произхождат от тази малка държава и те с гордост разкриват своите корени.

Анди Уорхол (майка от Микова), Анджелина Джоли (родът на баща ѝ произхожда от Кошице), Одрин Хепбърн (баба ѝ е от Словакия), Пол Нюман (майка със словашки корени) са част от известните личности с корени от Словакия.

3. Най-високият брой замъци и резиденции на глава от населението в света

Само си представете запленяващия брой от 180 замъци и 425 резиденции в страна с население далеч по-малко от град Ню Йорк и площ едва 49 035 km². Най-популярните замъци са замъкът Братислава, замъкът Орава или Бойницки замък.

Истинският връх сред словашките замъци несъмнено е средновековният замък Спиш, който принадлежи към най-големите замъци в Централна Европа и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно и природно наследство.

4. Служба за наблюдение на НЛО

Това би била любопитна атракция за почитателите на Космоса и казуса „извънземни“. Намира се в столицата Братислава и съоръжението е прикрепено към моста над река Дунав. Това е мястото, от където можете да видите града от най-високо.

pixabay.com

5. Село Чичмани

Morkadis

Името произлиза от словашка дума čičman (дървен труп, който вдига шум по време на работа). Селото се намира в Северна Словакия и има статут на първия резерват за народна архитектура в света. Заобиколено от планини, селото е известно с традиционните си дървени къщи. Стените на тези къщи са украсени с бели геометрични шарки, същите форми могат да се намерят и в народните носии на селяните. Повече от 130 къщи имат историческо и културно значение.

6. Супата е задължителна

pixabay.com

Независимо дали са в ресторант или у дома, словаците започват задължително със супа. Някои супи са бульон на базата на зеленчуци, докато други са на крем. Различните супи могат просто да пробудят апетита ви или да ви заситят изцяло. Супите са едно от най-вкусните ястия, които ще опитате там.

7. Играчка на 3000 години

Най-старото археологическо откритие на играчка в Централна Европа е намерено в археологическия обект край Кошице. Четириколесна количка от гроба на дете от периода около 1600 г. пр.н.е. е намерена. Това е любопитен факт, който доказва, че е имало древни и развити цивилизации по тези територии.

8. Повече от 1300 минерални извора

Словакия разполага с многобройни източници на минерална вода и лечебни термални извори. Повечето от тях се използват активно за терапевтични и почивни цели в рамките на 21 СПА курорта. Докато, например, термалните извори в САЩ се разглеждат най-вече като лукс и са скъпи, спа курортите и аквапарковете в Словакия са достъпни. Римляни, келти, а също и известният Лудвиг ван Бетовен са посещавали град Пиещани, за да се насладят на лечебните ефекти на термалната вода на града.

pixabay.com

9. Автентични традиции

Словакия има древни традиции от различно естеството. 4 -ти Декември – Ден на Св. Барбара – е ден за любовно гадание. Любовта е най-съкровеният стълб в живота на човек. Хората не могат да живеят без вяра и обич. Понякога тези две неща са преплетени, особено за необвързаните момичета.

В Православието, Св. Варвара се счита за покровителка на починалите от внезапна смърт. Поверието за светицата е различно и православните християни честват деня като Женска Коледа, заради подобни обичаи за любовта и благоденствието. В Словакия, момите трябва да посадят клонче от череша. Всяка сутрин се полива с прясна вода и се казва клетва за обет от устата на девойката. Колкото по-искрена и чиста е тя, толкова по-рано ще получи предложение за женитба (целта е до Коледа- 24/25 Декември).

10. Образование

В тази държава задължителното образование продължава 9 години.

Началото на образованието започва на 6-годишна възраст.

Средното ниво на интелигентност е 96%.

Около 90% от словаците имат средно образование. Нацията е една от най-интелигентните в Европа.

В този ред на мисли, 0,4% от жителите над 15 години, не могат да четат или пишат (приблизително 21 696 души).

източник: 10te.bg

Вижте още:

10 изключителни факта за живота на викингите

10 любопитни факта за Антарктида

Няколко неудобни исторически факта, липсващи в учебниците

Самолетите издържат на удар от светкавица: 11 факта за пътуването с тези машини

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.