10 факта за човешкото тяло, за които дори не сте подозирали

Изображение: pixabay.com

И до ден днешен човешкото тяло си остава най-невероятната система. Нито един изкуствен интелект или съвременна технология не може да го измести.

И тези 10 факта, предоставени от BrightSide, го доказват.

Съвършеният естествен отбор

Знаете ли, че за да се сведат до минимум генетичните дефекти, когато оплодена яйцеклетка е с грешен или увреден хромозомен набор, организмът я елиминира, т.е. настъпва аборт скоро след оплождане. По този начин много жени дори не разбират, че са били бременни, защото цикълът им просто закъснява с няколко дни. Всъщност това е съвършеният естествен отбор.

Количество мегапиксели

Не е много правилно да сравнявате окото и цифровия фотоапарат. Поне от научна гледна точка. Ако се абстрахираме от това обаче, ще разберем, че нашите очи виждат света с цели 126 мегапиксела, докато камерите на повечето модерни телефони стигат само до 12.

Дроб колкото апартамент

Знаете ли, че общата повърхност на белия дроб е колкото един тристаен апартамент? Това е така заради алвеоларната му структура и по този начин органът контактува с максимално количество въздух.

 „Записано“ видео за една секунда

Знаете ли, че 1 секунда на движение от нашето зрение се равнява на близо 21 гигабайта. За справка – 1 секунда видео, заснето с iPhone 7 = 375 мегабайта.

Обем на информация на планетата срещу Обем на информация на човешкото тяло

Обемът на съхраняваната информация в света до 2020 г. ще достигне до 40 зетабайта, гласи научно изследване. Същевременно – човешкото тяло вече съдържа информация за 60 зетабайта (1 зетабайт = 1024 ексабайта = 1 180 591 620 717 411 303 424 байта).

Операционната система на Apple срещу генетичен код

Въпреки това цялата човешка генетична информация, заема само 1,5 GB памет, колкото операционната система iOS 10.

Morkadis

При критична ситуация

Знаете ли, че когато човешкото тяло преживява критична ситуация, застрашаваща живота му, ноктите за момент спират да растат (например шок или гърч)? След това остава бразда по всички нокти, която е признак на преживян животозастрашаващ момент. С времето тя израства и се заличава.

Скорост

За 1 секунда в мозъка се случват около 100 000 химични реакции. С други думи – скоростта му се равнява на тази на Шанхай Маглев – един от най-високоскоростните влакове в света (развиващ скорост от 430 км/ч).

Използваме повече от 10% от мозъка си

Един добре познат мит гласи, че хората използват само десет на сто от мозъците си. На практика това не е вярно. Хората използват повече от 10% от капацитета на мозъка си. Това може да бъде сравнено като слушането на радио – слушаме само една радиостанция, въпреки че имаме десетки на разположение.

При повреда

Мозъкът и човешкото тяло като цяло имат огромна компенсаторна способност и може да работи дори и в случай на сериозна повреда. С това не може да се похвали нито една машина. И естествено като се повредят, трябва хората да ги оправят.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Как тялото ни подсказва, че сме стресирани

8 мита за нашето тяло, оборени от науката

10-те най-ненужни части от човешкото тяло

Вашето тяло има тези свръхестествени способности

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.