11 мистерии около емблематични забележителности и произведения на изкуството

Има определени произведения на изкуството и архитектурата, които са известни в целия свят. Но ако се опитате да научите повече за тяхната история, ще разберете, че много от тях крият в себе си огромни загадки.

Апартаментът, намиращ се на върха на Айфеловата кула

Айфеловата кула

Густав Айфел, човекът който проектирал и създал най-известния монумент във Франция, построил и обзавел апартамент за себе си на най-горния етаж на кулата. Често го ползвал, когато имал нужда от почивка или пък посрещал гостите си там.

Айфеловата кула 1

В един конкретен случай, той имал дълъг разговор с Томас Едисон именно на това място. В апартамента има кухня, баня, две спални, дневна и разбира се, от него се разкриват поразителни, спиращи дъха гледки. Днес той е превърнат в музей, в който се намират восъчните фигури на Айфел и Едисон.

Счупените вериги, намиращи се в краката на Статуята на свободата

2

Статуята на свободата е подарък на САЩ от народа на Франция, по повод навършването на стотната годишнина от американската революция. Статуята е символ на свободата, демокрацията и отмяната на робството. Именно заради последното, в краката на статуята има и счупени вериги – нещо, което доста често е оставало незабелязано от стотиците хиляди туристи, които посещават Статуята на свободата.

„Мона Лиза от Айлуърт”

мона лиза

Много добре известен факт е, че редица художници са правили репродукции на известната картина на Леонардо Да Винчи. Но много хора вярват, че има и още един портрет на Мона Лиза, нарисуван от самия Да Винчи, който не е просто поредното копие на оригиналната картина. Интересното е, че втората картина е нарисувана от малко по-различна перспектива. Възможно е да е дело и на друг художник, дори на няколко различни художници. Според експерти в областта на изобразителното изкуство обаче, най-вероятно „Мона Лиза от Айлуърт” е просто една по-ранна версия на шедьовъра на Да Винчи.

Капсулата на времето, намираща се на връх Ръшмор

ръшмор 1

По време на създаването на този известен монумент, архитектът Гътсън Борглум е искал да създаде Зала на летописите във вътрешността му – една тайна стаичка, в която бъдещите поколения щели да могат да открият основополагащи записи и информация за историята на Съединените щати. За тази цел, Борглум издълбал малка кухина зад главата на Ейбрахам Линкълн.

Morkadis

3

Много скоро след това обаче, Борглум си отишъл от този свят и не съумял да довърши своя план. През 1998 година, 50 години след смъртта на Борглум, копия от всички важни държавни документи, както и мемоарите на различни американски президенти, били поставени в недовършената зала, която в момента все пак изпълнява ролята на капсула на времето.

Връх Матерхорн в Дисниленд

4

Връх Матерхорн в Дисниленд, който е направен по образа и е кръстен на върха, намиращ се в Алпите, на границата между Италия и Швейцария, е първото тръбно стоманено високоскоростно влакче. И това не е всичко. Във вътрешността на най-високата му точка има малка конструкция, подобна на таванско помещение, която се използва като място за отдих от катерачите: там има баскетболен кош, прикрепен за дървено стълбище. Катерачите и част от персонала, който изнася различни представления на територията на увеселителния парк, използвали това място, за да си почиват , когато времето е било лошо.

Оригиналният външен вид на Сфинкса

сфинкс

Великият Сфинкс от Гиза е най-старата статуя на света. В оригиналния си вид той е бил боядисан в ярки цветове, от които днес са останали само малки фрагменти в областта зад едно от ушите му. Той, също така имал нос и церемониална брада. Това, което е останало от тях може да бъде видяно в британски и египетски музеи. Някои експерти считат, че е възможно Сфинксът да е имал глава на лъв или на куче, а човешкото му лице да е било създадено доста по-късно.

5

Това именно би обяснило голямата разлика в пропорциите на гигантското тяло и малката глава.

Създаването на Наклонената кула в Пиза

Пиза

Известната кула крие в себе си много тайни. Всеки човек знае за накланянето й, но никой не знае със сигурност кой точно я е построил. Една от причините за тази мистерия е фактът, че тя е била строена в продължение на цели 200 години. Историците са свикнали да смятат, че идеята и планът за конструирането й принадлежат на Бонано Пизано, но доста по-вероятно е това да е бил Диотисалви – човекът, който проектирал катедралата, разположена непосредствено до кулата и която е решена в абсолютно същия архитектурен стил.

Лицето на Даная от картината „Даная” на Рембранд

6

Рембранд започнал да рисува „Даная” две години след като сключил брак със Саския ван Ойленбург. Художникът изобразил съпругата си в множество картини и фактът, че лицето на Даная няма много общо с външността на Саския, подобно на повечето творби на художника през периода на 1630-те години, останал загадка. Още повече, начинът, по който е нарисувана „Даная” е по-близък до стила на по-късните творби на Рембранд. Едва наскоро е намерено тълкувание на тази загадка. Когато картината се изследва с помощта на рентгенови лъчи, тогава става видна приликата на Даная със съпругата на Рембранд. Изглежда, че картината е била преправена след смъртта на Саския, по времето когато Рембранд е вече имал връзка с друга жена – Гертие Диркс. Чертите на лицето на Даная били променени по такъв начин, че вплели в себе си чертите и на Саския, и на Гертие.

Името на най-известната туристическа атракция във Великобритания

биг бен

За да бъдем точни, името „Биг Бен” не се отнася до цялата сграда на британския парламент, а само за голямата кула-камбанария в нея. До месец септември 2012 година, официалното й име е „Часовниковата кула-камбанария на Уестминстърския дворец”. Понастоящем, официалното й име е „Елизабет Тауър” (или „Кулата на Елизабет”). И до сега не е съвсем ясно в чия чест кулата е кръстена Биг Бен. Една от теориите твърди, че е кръстена на един изключително силен мъж, който се е занимавал с изливането на камбаната. Според друга теория, е кръстен на Бенджамин Каунт, известен боксьор, шампион в тежка категория.

Цветът на моста Голдън Гейт

Голдън Гейт

Мостът Голдън Гейт е една от най-фотографираните забележителности на планетата. Съгласуването на строежа му с военноморския флот на САЩ отнело доста време. Когато най-накрая било получено разрешение за строежа на моста, от флота поискали той да бъде боядисан в черен цвят, с жълти ивици, за да бъде видим дори и в условия на мъгла. Накрая, архитектът, който проектирал моста – Ървин Мороу, убедил военните да го боядисат в тъмнооранжев цвят. Това не само гарантирало, че мостът ще се вижда добре при всякакви атмосферни условия, но и му придало атрактивен външен вид.

Небето в картината „Викът” (още известна като „Писъкът”) на Едвард Мунк

викът

Първоначалното име на легендарната картина на художника Едвард Мунк било „Викът на природата”. Художникът написал в дневника си: „…и изведнъж небето стана алено като кръв; аз спрях, чувствайки се изтощен и подпирайки се на една ограда, видях кръв, и огнени езици над сиво-синия фиорд и над града…”

През 2003 година, екип от астрономи предложили теорията, че яркият ален цвят на небето, който толкова силно поразил художника, е бил следствие на изригването на вулкана Кракатоа през 1883 година. Тогава голямо количество вулканичен прах бил изхвърлен в атмосферата и заради него, в продължение на няколко години след вулканичното изригване, по целия свят се наблюдавали изключително ярки, „огнени” залези.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Мамути, злато и безброй мистерии лежат на дъното на Бургаския залив

Това са най-странните места в България, обвити в мистерии

13 мистерии, достойни за Холивуд

Седем от най-големите мистерии, за които до ден днешен никой не може да даде обяснение

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.