11 техники, с които ще накарате хората да правят това, което желаете

pixabay.com

Всички сме били в тази ситуация – силно да желаем да убедим събеседника си в гениалността на идеите си, да получим подкрепата му, а защо не и помощта му да осъществим плановете си. Предлагаме ви 11 техники, които ще улеснят пътят ви към успеха. Преди обаче да продължите с четенето, помислете над това: бихте ли използвали всички средства, включително манипулативни стратегии, за да успееете? И как ще се почувствате, ако разберете, че някой ги използва в общуването с вас?

Да започваме:

Посаждане/Поставяне на идея

„Посадете“ идеята на това, което желаете, преди още да сте пристъпили към нейното обсъждане. Според психолога Дейвид Стрейкър това може да ви постави в много по-влиятелна позиция, когато настъпи време за коментиране. Ако желаете да привлечете някого към проект, който започвате след седмица, започнете да говорите за плановете си в положителна светлина още днес.

Сътрудничество

Не е нужно единствено вие да се борите за нещо, което и много други желаят. Обединете усилията си със съмишленици. Работата в екип не просто поражда приятелско отношение, но помага на двама (или повече) да постигнат по-добри и високи резултати.

Партньорствата са добър вариант, ако в даден момент се разколебаете или се откажете за кратко. Сътрудникът ви бързо ще ви помогне да се осъзнаете и да продължите.

Ласкателство

„Изглеждаш много добре днес. Би ли ми направил една услуга и да ми донесеш кафе?“

Няма да се хванете на това, нали? Е, може би просто не в началото. Според проучване от 2010 година, проведено в Университета за наука и технологии, Хонконг, ласкателството отваря много врати и определено е ключов момент в процеса на привличане на даден човек към идея, марка, екип и т.н. Важно: опитайте се да не прекалявате с комплиментите, защото може да постигнете обратния ефект.

Mandragora.bg

Рамкиране

Често в комуникацията между хората няма значение точно какво се казва, а начинът, по който се казва. Според проучване, направено от Амос Тверски и Даниел Канеман, нашите избори често се променят, когато сме изправени пред различно описание на проблема.

Стадно поведение

Понякога ключът към това, което човек желае, е да убеди някой друг да го направи пръв. Хората като цяло или определени групи по отделно са склонни към стадно поведение, дори и да не са съгласни с условията. В голям мащаб това може да обясни географски базирани идеали или политически убеждения. В малък мащаб е много по-лесно да убедите вашият упорит приятел да кара ски, ако всички останали вече са на борда.

Вдъхновяващ подход

Вдъхновяващият подход играе важна роля върху емоциите и вярванията на хората. Този метод лесно повлиява слушателите, които смятат, че бързо ще достигнат целите си. Уточнението тук е, че не трябва просто да се водите по някое случайно убеждение, то трябва да бъде съобразено с желанията на човекът, на когото се опитвате да повлияете, вече желае.

Мироринг/огледално отражение

Ако нещо в този списък е легитимно да се нарече „хак“, то това е т.нар. мироринг. Изследвания в „New York Times“ са показали, че физическото отразяване на лицето на събеседника, макар с леко закъснение, увеличава вероятността той да ви съдейства. Проучването накратко се свежда до това: колкото повече изглеждате и се държите като „мишената“, толкова по-отзивчива ще бъде тя към вас. Дълбоко в себе си всеки от нас е нарцисист!

Рационален аргумент

Започнете с фактите и ще откриете, че хората ще се съгласяват с вас от самото начало. Експертът по лидерски феномен Гари Юкъл идентифицира рационалното убеждаване като един от най-ефективните начини за незабавно аргументиране. Това може да ви звучи малко като „бъдете безгрешни“, но често хората забравят, че дори и да си прав, все пак трябва да го докажеш. Най-малкото, следвайки този подход ще направите домашното си предварително.

Недостиг

Недостигът наистина влияе на нашите страхове в търсенето и предлагането. Недостигът на „нещо, което може да бъде притежавано, да бъде полезно на притежателя и може да се прехвърля от един човек на друг“, го прави по-ценно. Това важи дори когато недостигът е просто възприет, а не непременно истинен…

Говорете ясно и бавно

„Аз, хм, може би, не знам … “  – няма да убеди никого за нищо. Помнете, че бавното и ясно говорене е от решаващо значение за ефективната комуникация, независимо дали е между двама души, или пред тълпа от хиляди.

Кимане

Толкова е просто, освен ако кимането не означава нещо съвсем различно на мястото, откъдето идвате. Кимането показва признаци на споразумение, а съгласието може да ви проправи път, дори ако вашето мнение е съвсем различно. И не забравяйте, колкото по-убедени изглеждате, толкова по-вероятно е да убедите и останалите.

източник: lifestyle.framar.bg

Вижте още:

Ноам Чомски: 10 начина да Ви манипулират

Пет доказани начина да се харесате с езика на тялото

8 тайни за езика на тялото

12 закона на йогата – непробиваем щит срещу манипулации

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.