12 закона на йогата – непробиваем щит срещу манипулации

манипулация

Да манипулираш майстор на йогата е трудно, тъй като тялото и съзнанието му са в хармония. Не всеки обаче има време и желание да навлезе в дебрите на това учение, превърнало се за някои дори и в религия.

Това, което обаче си струва всеки от нас да научи е самото виждане за живота, което носи у себе си йогата.

Ар Сантем – доказано име в тази област, е формулирал 12 основни закона, които могат да бъдат използвани за борба с повечето съвременни манипулации.

12 точки от непробиваемия щит за защита

На теб ти трябва – ти го прави.

Всеки път, когато в разговора става дума за дълг или задължение и присъства думата „трябва”, добре е да си зададете въпроса „ На кого му трябва?”. Манипулаторите обичат да пропускат факта, че желаното е нужно най-вече на тях самите.

Например, фразата, която често използват родителите: „Трябва да си намериш работа”, без манипулация би звучала така: „Трябва да си намериш работа, за да спреш да ми харчиш парите – време е да слезеш от гърба ни и да се оправяш сам.” А докато младия човек има опцията да не работи, разбира се ще му е удобно да мързелува за сметка на родителите си.

Не обещавай. Ако си обещал – изпълнявай.

Колко често давате необмислени обещания? Изпеченият манипулатор нарочно ще ви кара да обещавате, а след това ще експлоатира вашето чувство за вина.

Затова – просто не обещавайте! Ако все пак го направите – изпълнявайте.

Следващия път, когато някой се опита да ви преметне по този начин, помислете два пъти, преди да се ангажирате да направите нещо.

Ако не те молят – не се бъркай.

Често се случва да се ръководим от добри намерения, а накрая да стане много по-зле. Без да са ни искали помощта нашите усилия се възприемат като даденост.

Още по-лошо е, когато за проблема на един човек молим съвсем друг. Помагайки в такава ситуация, ние нарушаваме и закона „ Ако на теб ти трябва – ти си го направи”.

Ако ви се струва очевидно, че човек се нуждае от помощ, възползвайте се от възможността да разберете от него, готов ли е да приеме помощ точно от вас. Ако момиче нарочно си заклещи токът в шахта, само за да се запознае с ей онова симпатично момче, а вие развалите всичко……няма да е много приятно.

При молба не отказвай.

Всяка молба предполага благодарност. Манипулаторите са склонни да дават празни обещания или да забравят за направените им услуги. Изпълнявайте молбата, но не се притеснявайте да искате услуга в замяна – дори по-рано.

Живей в настоящето ( не в миналото и не в бъдещето)
Това е един от най-важните закони, независимо дали става въпрос за йога или за каквото и да било! Например, манипулацията „Преди ти не беше такъв” , често се разрушава с „Преди си беше за преди”.

Не падай.

Колко често се привързваме към човек, предмет или занимание? До каква степен тази привързаност може да бъде силна, без да поставя душевното ни равновесие под заплаха? Всеки има свой отговор на този въпрос.

Помнете: с помощта на тези емоционални връзки е лесно да ви шантажират. Не позволявайте на вашите близки да се превърнат в домашни терористи.

Не си поставяй цел

За някои това може да е най-необичайния закон и осъзнаването му може да изисква малко повече време. Често, ако целта е поставена неправилно, то след нейното постигане настъпва опустошение. Най-вероятно тази цел ви е натрапена отвън.

Затова винаги питайте себе си или хората, които ви вдъхновяват да направите нещо: „Какво следва след това?”.

Като пример ще ви дам една от любимите фрази на всички родители: „Трябва да получиш висше образование”. Какво следва след това?

Да бъда брокер на недвижими имоти, да се занимавам с продажби или да започна свой бизнес? Мога да направя всичко това и без висше образование.

Не пречи

Най-гениалният от всички закони. Той може и трябва да се прилага, както по отношение на нас самите, така и по отношение на другите хора.

Фразата „Не ми пречи, моля” е способна да върши чудеса. Най-важното е да я кажете, преди да сте започнали да изпитвате раздразнение.

В природата няма лошо време

Това е законът с най-голям философски потенциал. Той ни учи да използваме всяка възможност, в това число и своите пропуски.

Той е формулиран по различен начин в различните системи.

Например в НЛП звучи по следния начин: „Няма поражения, има само обратна връзка.” Много от околните ще са щастливи да ви напомнят за вашите неуспехи или да се оплачат колко зле е положението наоколо.

Не осъждай, не критикувай

Трудно може да се уържи желанието да нахокаш някой идиот. Но тази критика не е нужна – нито на вас, нито на останалите. Запомнете това! Когато за пореден път тръгнат да ви осъждат се вслушайте, но не критикувайте в отговор. Ето и някои полезни въпроси, които може да зададете в такъв случай:

И какво следва от това? Как предлагаш да се промени тази ситуация? Защо смяташ, че само твоята гледна точка е правилната?

А най-добре въобще не обръщайте внимание

Не предавай информация, преди да си я направил своя (навик, опит, умение).

Ако не проверявате информацията, която разпространявате, то вие се превръщате в клюкар. Вашите думи престават да бъдат достоверни. От това с радост ще се възползват вашите недоброжелатели. Общувайки с други хора, уточнявайте как и те са проверили информацията, която ви съобщават. Повечето от тях въобще не проверяват, ставайки жертва на коварни игри или пропаганда.

Навсякъде и винаги искай разрешение

Закон от областта на етикета. Неговото използване не само застрахова от излишни усилия, но и създава имидж на културен и възпитан човек.

И все пак – питайте само с увереност, иначе ще изглеждате като вечно съмняващ се странник или добро копие на познатият “вежлив елен“.

инфо: lifehack.bg

Вижте още: 

КАК ДА РАЗПОЗНАЕМ ЕМОЦИОНАЛНИЯ МАНИПУЛАТОР И ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ НЕГО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.