14 факта за Влад III Дракула

дракула 1

Влад Цепеш/Цепещ е владетел на Влашко от 15 век. Той е известен и с прозвището си Влад Дракула, което по-късно служи като вдъхновение за множество митове и истории за вампири и демонизъм.

Историята помни Влад Дракула като садистичен и луд човек, макар че в родината си е считан за спасител на народа от турска власт. Следващият списък с факти обяснява как Влад получава прозвищата си, как се стига до там, че Брам Стокър използва названието „Дракула“, както и някои любопитни събития от живота на румънския владетел. Влад Цепеш е роден през 1431 година в Трансилвания и умира през 1476 – на 45-годишна възраст. Той е принц на Влашко три пъти – през 1448, 1456-1462 и през 1476 година. Неговото официално име е Влад III или Войводата на Влахия.Влад получава прозвището „Цепеш“ посмъртно.

Той получава названието „Цепеш“ заради това, че пронизвал враговете си през торса, след което ги окачвал на високи заострени колове. Много от жертвите му са агонизирали с дни, преди да намерят смъртта си.

През 1462 година султанът на Османската империя Мехмед II избягва от Влахия, след като вижда 20 000 закачени на колове трупа, които гниели в покрайнините на столицата на Влад – Търговище.

Бащата на Влад Цепеш е Влад II Дракул. Първоначално „Дракул“ е означавало „дракон“, но по-късно е превеждано като „дявол“. Влад II Дракул спечелва своето прозвище, след като през 1431 година е посветен в Ордена на дракона. В резултат на това, синът му често е наричан Влад Дракула, което означава „синът на дракона“.

Брам Стокър използва името на румънския владетел за своя роман „Дракула“. Авторът е в близки приятелски отношения с унгарския професор по история Армин Вамбери и вероятно идеята е възникнала след разговори с него.

Въпреки, че се свързва с Трансилвания, земя на Влад се е намирала на север от Влахия и е била част от Кралство Унгария.

Бащата на Влад – Влад II Дракул е свален от власт през 1442 година. Той е принуден да плаща данък на османците, за да си осигури подкрепа от тях за връщането му на власт. Като част от сделката, синовете му Влад и по-малкият Раду Красивия са заложници на султан Мехмед.

В крайна сметка бащата Влад II Дракула е погребан жив през 1447 година, заедно с най-големия си син и наследник – Мирча Влашки. Влад Цепеш получава позволение от османците да се прибере във Влахия, за да заяви своите претенции към трона. С него са изпратени турци, които да се уверят, че земята няма да попадне в ръцете на унгарците.

Веднъж напуснал Османската империя обаче, Влад Цепеш лесно е елиминиран от унгарците и изпратен на заточение в Молдова. След като молдовският владетел е убит, Влад няма къде да иде и се среща с унгарския лидер Янош Хуняди, който му позволил да живее. Познанията на Цепеш за османската империя били полезни за Хуняди.

Второто управление на Цепеш над Влахия продължава 6 години. През този период успява да засили икономиката и войската. Той наказва жестоко крадците и престъпниците, за да възстанови реда сред населението. Влад не изпитвал милост и към благородниците и богатите, които наказвал, когато сметнел, че са извършили предателство спрямо Влахия като сключвали съюзи с Унгария.

През 1475 година Влад Цепеш отново става владетел на Влашко, но е убит в края на следващата година. Той е обезглавен близо до Букурещ, а главата му е изпратена на султана на Османската империя, който от своя страна я забива на кол, целейки да покаже победата си над Цепеш.

Влад Цепеш се е женил три пъти. Първата му съпруга Кнежна Батори му ражда син – Михнеа чел Рау. Втората му съпруга Илона Жилегай ражда двама сина, но нито един от тях не става владетел. Третата му съпруга е Илона Нелипич.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Хоя Бачу – Бермудския триъгълник на Трансилвания

Легендите за замъка на Дракула

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Нашенци правят черни магии в замъка на граф Дракула в Румъния

9 известни личности, чиито прародители ще ви изненадат

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.