15 от най-изолираните селища и постройки на света

Повечето от нас рядко напускат родните си места за по-дълго и забравят, че светът е едно огромно място. Толкова огромно, че съществуват много места, до които почти е невъзможно да се стигне, но въпреки това там живеят хора.

1. Гасадалур, Фарьорски острови

2

3

4

Това малко селце на остров Вагар е станало достъпно за автомобили едва през 2004г. През 2012г популацията му е била 18 души. Макар да предлага спиращи дъха гледки, Гасадалур е едно от най-недостъпните селища на света.

2. Воденицата Кристал – Кристал, Колорадо, САЩ

1

2

Дървената постройка е издигната през 90-те години на 19-и век край река Кристал в Колорадо. В своя пик, миньорското градче е имало повече от 400 обитатели, но до 1915г там са останали само 8 души и днес то е изоставено. Сега повечето от Кристал, включително и воденицата, е собственост на роднини на Емет Голд, местен предприемач.

3. Каменната къща – Гимараеш, Португалия

3

Тази къща изглежда като излязла от „Семейство Флинстоун“, но всъщност е построена през 1974г. Тя не разполага с електричество, затова осветлението идва от свещи. Къщата е изградена от четири естествени скали и се използва като лятна вила.

4. Парк Hyatt Maldives Hadahaa – атол Хаваду, Малдивите

1

Morkadis

2

На 600км от Индия, Малдивите са островна държава, съставена от десетки атоли с максимална надморска височина 2.3м. Парк Hyatt Maldives Hadahaa е един от многото луксозни курорти там – трудно е не се чувстваш на края на света, когато имаше собствена вила насред океана.

5. Бишъп Рок – о-ви Сили, Великобритания

3

Бишъп Рок се намира на 45км от брега на Корнуол и е вписан в Рекордите на Гинес като най-малкият остров със сграда в света – в този случай, това е морски фар. Оригиналният фар е бил построен през 1847г, но вълните го отнесли преди да бъде завършен напълно. Днешният е влязъл в употреба за първи път през 1858г.

6. Ринконада – Перу

4

5

На надморска височина 5100м, Ринконада е най-високият населен град в света. Там няма канализация, но градът се намира до златна мина и основният приход на 30 000-те му жители идва от златото.

7. Скалата Кацхи – Имеретия, Грузия

1

2

На върха на скалата Кацхи, на 40м височина, е разположена църква, посветена на свети Максим. Освен всичко друго, тя разполага с изба и крипта. Скалата е изкачена от изследователи за първи път след 1944г. Изоставена и порутена, оригиналната църква е реставрирана през 2009г.

8. Къщата на архипелаг Вестманеяр – Исландия

3

4

Често е наричана най-изолираната къща в света и лесно можем да видим защо. Пет фамилии са населявали острова преди около 300 години. Единствената постройка там първоначално е служила за бунгало на ловците на тъпоклюни кайри. Странно, но около къщата има ограда.

9. Метеора – Тесалия, Гърция

6

8

Името на световноизвестния комплекс от манастири се превежда като „висящи в небето“. 9-те манастира са разположени върху труднодостъпни скални стълбове на 400м височина.

10. Манастир Тигрово гнездо – долина Паро, Бутан

1

2

Манастирът е бил издигнат в сегашния си вид през 1692г и е обновяван през 1958 и 2005г. Скалата, върху която лежи, се намира на 3100м надморска височина. Според легендата, манастирът е построен около пещера, в която Гуру Падмасамбхава е медитирал три години, три месеца, три дни и три часа през 8-ми век. Падмасамбхава разпространява будизма в Бутан и е почитан като „Втори Буда“.

11. Международното семехранилище – Свалбард, Норвегия

4

5

Както подсказва и името му, в това хранилище се пази огромно разнообразие от семена от цял свят. Проектът е финансиран от правителството на Норвегия и струва $9 милиона. Целта е да бъдат събрани семена от всички селскостопански растения, за да бъдат спасени те в случай на глобална катастрофа. Хранилището слиза на дълбочина 120м.

12. Църквата Св. Йоан – Рануи, Италия

1

2

Църквата Св. Йоан се намира насред поляните на Рануи. Макар да не е напълно изолирана, малката, декорирана църква стои на фона на забележителен пейзаж, хиляди дървета пред масивните Доломити.

13. Тристан да Куня – Атлантически океан

3

4

Тристан да Куня е островна група, известна с това, че е най-изолираният архипелаг на планетата. Според официалното преброяване през 2014г, там живеят 297 души. Столицата пък е наречена Единбург на седемте морета.

14. Лукомир – Босна и Херцеговина

5

6

Каменните къщи на Лукомир, отдалечено село в Динарските планини, са част от едно от най-продължително населените места в света. Там са открити стечъци от 14 и 15-и век, което говори, че селото е населявано от векове. През зимата, снегът напълно изолира жителите на Лукомир и единственият начин те да слязат от там е пеша или със ски.

15. Адрере Амелал – оазис Сиуа, Египет

1

2

Адрере Амелал е еко хотел в оазис Сиуа, едно от най-изолираните места в Египет. Поради това, в оазиса се е развила отделна култура, с характерни глинени съдове и сватбени бижута. Да стигнете до селището не е лесно, но успеете ли, очаква ви невероятно спокойствие.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още: 

ОСОБНЯЦИТЕ ОТ ЦИРКА, КОИТО НАИСТИНА СА СЪЩЕСТВУВАЛИ

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.