150-километрова стена озадачи археолозите в Йордания

1

Древната стена, наречена Кхат Шебиб.

Древна стена в Йордания, която се простира на дължина 150 километра, държи археолозите в недоумение. Не се знае нито кога е построена, нито от кого. Предназначението на гигантската стена също остава загадка.

За съществуването на стената пръв съобщава през 1948 г. британският дипломат в Йордания сър Алек Къркбрайд. Докато пътувал със самолет над страната, той забелязал „каменна стена, която разсича държавата без явна причина“.

Днес това мистериозно съоръжение е познато като „Кхат Шебиб“. Археолозите от отдела по въздушна археология в Йордания изучават останките от стената чрез снимки от въздуха. Изследователите открили, че дължината на стената от североизток към югозапад е 106 км. Структурата, която открили, съдържала секции, където две стени минават успоредно и такива, при които стената се разклонява.

„Ако считаме паралелната стена и всички разклонения, общата дължина на стената е около 150 км“, пишат професорът в Западноавстралийския университет Дейвид Кенеди (David Kennedy) и научният асистент в Оксфордския университет Ребека Банкс (Rebecca Banks) в статия, публикувана в сп. Zeitschrift für Orient-Archäologie.

Днес стената е в руини, но „дори в оригиналния си вид няма да е била по-висока от метър и по-широка от 50 см“, пишат Кенеди и Банкс.

2

Една от кулите в Кхат Шебиб.

По продължението на Кхат Шебиб археолозите открили останките на около 100 кули с диаметър от 2 до 4 метра. Някои от кулите са построени известно време след издигането на стената. Те явно са имали доста приложения, смятат учените.

„Някои са използвани за укритие или пък за пренощуване. Други пък са служели като вишки. Също така е възможно кулите да са били прикритие за ловци, дебнещи за приближаването на дивеч“, добавя Кенеди.

Но археолозите нямат отговори на най-важните въпроси: Кога е построена стената? От кого? И защо?

Единствената информация относно хронологията на събитията, с която изследователите разполагат, идва от керамични съдове, които поставят стената между Набатейския (312 пр. н. е. – 106 сл. н. е.) и Умаядския период (661 – 750 сл. н. е.).

Въпреки че е възможно стената да е издигната от някое кралство или империя, населявали в миналото територията на Йордания, съоръжението може би е било построено от местни общества, които са станали свидетели на издигането на стени в други местности и са имитирали техниката.

Мистерия остава също и предназначението на стената. Ниският ръст и неголяма широчина подсказват, че не е построена със отбранителни цели. Повече следи от древно земеделие може да се видят от западната страна, което може би означава, че стената е служила като преграда между древни фермери и номадски животновъди.

В крайна сметка е ясно едно – ще е нужна наземна работа на място, за да бъдат разкрити загадките на тази старинна стена. „Отделът по въздушна археология никога няма да стигне до отговорите на ключовите въпроси за възрастта и предназначението на тази конструкция. Ще се наложи да работим на място“, добавят Кенеди и Банкс.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ЗАГАДКАТА НА НАСКА: СТРАННИ ТЕОРИИ И ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.