20 любопитни факта за човешката кръв

Всички сме наясно, че кръвоносната система на човека е изключително сложна. Ето защо е важно да се грижим добре за сърцето си и да знаем кръвната си група. Повечето хора не знаят какви са всичките способности на човешкия организъм.

Събрахме в настоящата статия научни факти за кръвта, за които смятаме, че за всеки от вас би било интересно да научи:

Ще са нужни цели 1 120 000 комара, за да източат цялата кръв на възрастен човек.

За да накара кръвта да циркулира, сърцето създава такова налягане, че е в състояние да произведе фонтан от кръв с височина малко повече от 9 метра

Човекът може да живее без пулс. През 2012-та лекари имплантирали устройство в тялото на 55-годишния Крейг Люис, което позволявало на кръвта му да циркулира из цялото му тяло без наличие на пулс.

Стан Ларкин живял цели 555 дни без сърце докато очаквал да му бъде трансплантирано такова. Неговото собствено сърце било заменено с устройство, което Стан носел в раница на гърба си. Бил до такава степен самостоятелен и жизнен, че дори можел да играе баскетбол.

Количеството кръв, което протича през тялото в рамките на 25 дни е приблизително равно на количеството вода, способна изцяло да напълни плувен басейн със средностатистически размери.

Човек може да изгуби цели 40% от кръвта в тялото си и въпреки това да остане жив. Разбира се, задължително трябва да се проведе навременно кръвопреливане.

21% от всички инфаркти се случват в понеделник. Следващият ден по честота на инфарктите е петък. Учените смятат, че причината за това е в повишените нива на стреса в понеделниците.

Ударите на сърцето ни оказват влияние върху настроението ни. Учените започнали за изследват този феномен когато на един пациент била направена трансплантация на сърце. След като операцията била направена, мислите, чувствата и действията му се променили по редица необикновени начини.

За да намалите риска от инфаркт е необходимо да се събуждате леко сутрин и да се изправяте по-бавно от леглото, както и да намалите интензивността на тренировките си (ако тренирате) вечер.

Кокосовото мляко има свойството да замества кръвната плазма благодарение на аналогичния си с нея състав.

Кръвните групи могат да се окажат причината за развод. Учените са открили, че има връзка между кръвните групи на партньорите и процента на разводите. По този начин, двойките са най-силна и неразрушима връзка помежду си са тези с нулева кръвна група. Двойките, чиито брак завършва с развод най-често са с комбинация от следните кръвни групи: A + AB или A + 0.

Кръвната група оказва пряко влияние върху здравословното ни състояние. Хората с нулева кръвна група не са предразположени към сърдечно-съдови заболявания, но са по-податливи към развиването на рак на кожата, както и към затлъстяване.

Хората с кръвна група A следва да обръщат по-голямо внимание на нивата на холестерола в кръвта си. Те са в риск от развитието на коронарна болест на сърцето.

Хората с кръвна група B трябва да запомнят, че са предразположени към развиването на диабет и рак на панкреаса.

Хората с кръвна група AB трябва да се грижат по-добре за паметта и концентрацията си, тъй като шансовете за конгнитивно увреждане сред тях са с 82% по-високи от тези сред останалите кръвни групи.

Енергийните напитки променят начина, по който бие сърцето ни. Учените са открили, че след консумацията на енергийни напитки, количеството кофеин в кръвта ни се повишава с до 3 пъти повече отколкото ако пием кафе или други напитки, съдържащи кофеин. И още повече – променят начина, по който бие сърцето ни и прекомерната им употреба може да причини припадъци, дори смърт.

Диетите, базирани на това каква е кръвната ви група, не са ефективни. Учени от Университета в Торонто са доказали, че специалните диети според това каква кръвна група е човек са просто мит.

В Япония има цяла индустрия, която произвежда продукти, персонализирани за конкретната кръвна група: храна, козметични продукти и продукти за лична хигиена.

Спортната ви активност и представяне зависят от това каква е кръвната ви група. Изследване, проведено през 2017-та година, е показало, че хората с нулева кръвна група за по-издържливи от другите. Предимствата й обаче работят само ако човек тренира редовно. Сред едни от най-добрите играчи на водна топка в света не е имало нито един, който да е група

Характерът ни зависи от кръвната ни група. Учените са открили, че има връзка между характера на човек и кръвната му група. Хората в Япония вярват, че кръвната група влияе върху чертите на характера на човек и върху отношенията му с останалите.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

25 невероятни факта за човешкото тяло

Бактериите в човешкото тяло – източник на лекарства

Над 99% от микробите в човешкото тяло са неизвестни на науката

Страховити неща, които човешкото тяло прави без да подозираме

12 мита за човешкото тяло, развенчани от науката

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.