2019-nCoV: Какво знаем за опасния вирус, тръгнал от Китай?

Световната здравна организация обяви извънредно положение заради новия китайски вирус. Какво обаче знаем за него?

Епидемията от вирусът, чиито симптоми много приличат на пневмония е тръгнал от китайския град Ухан. Заради него няколко града в Китай са буквално блокирани. Авиолиниите от Европа и САЩ отмениха десетки полети от и до Китай, което от своя страна сериозно затрудни търговията и веригата на доставките.

Откъде тръгва коронавирусът?

Новият коронавирус, който вече е за по-кратко наричан 2019-nCoV се смята, че се е зародил в хранителните пазари в централните китайски мегаполиси. Засега има потвърдени почти 10 000 случая на заразени. Около 220 са починалите, но вероятно тази бройка ще се увеличава, докато епидемията не бъде овладяна.

Китай съобщи за заразата за първи път на 30 декември 2019 г. Повечето от жертвите на вируса са от провинция Хубей, чиято столица е Ухан. Китайските власти ограничиха пътуванията в опит да спрат разпространението на болестта и от 23 януари насам Ухан е под блокада. Финансовите пазари остават затворени до 3 февруари след като почивката заради лунната нова година, когато китайците отбелязват началото на нова година, беше удължена.

Някои градове и провинции, сред които Шанхай и Чонкинг удължиха почивните дни до 10 февруари. В Хубей почивните дни ще са до 14 февруари включително.

Притесненията на експертите са, че първоначално пренебрежимите симптоми на вируса ще накарат преносителите да го предадат на други хора. 10-годишно дете е било диагностицирано с вируса без да е показало симптоми, пише Bloomberg.

Добрите новини

Предишните опасни епидемии, с които светът се сблъска – ебола и ТОРС вирусът, изглежда бяха доста по-смъртоносни. Половината заболели от ебола са починали, а при ТОРС този процент е около 10%. Засега жертвите на коронавируса са около 2,2% от заболелите, базирано на данните от 20 януари насам.

Все още обаче е твърде рано, за да се прецени колко смъртоносна ще се окаже тази болест. В 11-те дни от 20 януари насам повече хора са починали, отколкото са били изписани.

инфо: dnes.bg

Вижте още:

Глобалното затопляне може да събуди древни смъртоносни вируси

Учени: Половината човечество е заразено с вирус на глупостта

Защо Китай не каза цялата истина за новия коронавирус

Най-смъртоносните вируси: Убийците от епруветка са способни да избият стотици милиони хора

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.