3 начина да се справите с фобията си от говорене по телефона

pixabay.com

Телефонната тревожност е изненадващо често срещана част от социалната тревожност.

Социалното тревожно разстройство (известно още като социална фобия) е нерядко наблюдавано психично състояние, характеризиращо се със симптоми на страх и тревожност, предизвикани от социални ситуации, които могат да включват разговори, хранене пред други хора, ползване на обществените тоалетни, говорене пред публика и т.н. Потокът от негативни мисли парализира човека, който изпитва дискомфорт от това, че другите ще го видят в най-лошата възможна светлина и ще го съдят, а мислите се подсилват поради физическите прояви на тези страхове: изпотяване, сърцебиене, блокиране на мисълта и т.н. Дискомфортът е толкова голям, че засегнатите хора започват да избягват тези ситуации на всяка цена, което води до изолация, по-малко възможности, загуба на доходи, дори депресия, злоупотреба с алкохол и др.

Телефонната тревожност вероятно е по-ограничено проявление на социалната фобия, предизвикано от социалните особености на телефонните разговори. Без наличието на лицевите или телесни невербални знаци, които обикновено вървят наред с гласа в общуването, засегнатото лице може да се чувства объркано или неспокойно относно човека от другия край на телефонната линия.

Например:

Дали събеседникът ми ще отговори по начина, по който се надявам или очаквам?

Дали е по-отегчен или обиден, отколкото осъзнавам, или обратното?

Какво ще каже или ще направи след това?

Дали времето да се обадя не е неподходящо?

Дали няма да кажа нещо нелепо?

Телефонната тревожност, също както другите видове социална фобия, може да доведе до избягване на поведението  —  човек активно отказва да извършва телефонни обаждания, отлага ги или пристъпва към други форми на комуникация. Това може би е по-безобидното от други форми на избягване на социално взаимодействие, но може да има и своите последствия: загуба на връзки или приятелства, гневни клиенти, губене на време и други.

Парадоксално, но този вид тревожност може да се повиши и когато „живото“ общуване бъде заменено от други комуникационни методи, като електронна поща или текстови съобщения, въпреки че вероятно си мислите обратното. Имейлът или текстовото съобщение предполага, че другото лице може да го отвори, да го прочете и да му отговори, когато реши, така че тези варианти ви се струват по-малко натрапчиви. Имате известно време да поспрете и да редактирате това, което пишете, вместо да говорите незабавно. И няма директни емоционални знаци, които да показват или стимулират гняв или радост, освен глуповатите емотиконки.

Ключът към преодоляването на телефонната тревожност наподобява методите за лечение на другите форми на социална фобия — степенувано излагане, когнитивна терапия и техники за релаксация:

Излагане и практика

Колкото повече се изправяте лице в лице и практикувате това, което ви плаши, толкова по-подготвени се чувствате за различните сценарии, от които се страхувате. По този начин осъзнавате, че можете да оцелеете, без да ви се случи най-лошото, което очаквате. Честото практикуване може да ви помогне да развиете своя „телефонна персона“, която се чувства комфортно и уверено.

Morkadis

Когнитивна терапия

Пренасочването на автоматичните негативни мисли в резултат на тревожността е важно. Когнитивната терапия може да помогне да се съсредоточите върху реалността и доказателствата за страховете във възникналата ситуация, и да ги модулирате, усещайки контрол върху тях. Тя може да помогне да намалите очакванията си за съвършенство и натиска, свързан понякога с характерното за телефонния разговор „незабавно представяне“, да модулирате страховете от натрапчивостта или да се опитате да визуализирате/свържете гласа с реален незаплашителен образ на човека отсреща.

Физическа релаксация

Техниките за релаксация, като дълбокото дишане и биофийтбек (невротренинг), и в тежки случаи медикаментите, могат да помогнат с физическия автономен стрес, който усещате в тези моменти.

Хората с телефонна тревожност могат да се научат да се самотолерират и да изпитват състрадание към себе си, дори обажданията да не вървят съвсем гладко. Както при социалната тревожност, като цяло ключът е да не се чувствате сами в този проблем, и да се уверите, че някои действия определено са в състояние да помогнат. Технологията създава удобство, но и нови тревоги. Добрата новина е, че същите фундаментални техники, които третират други състояния на тревожност, са доказано ефективни и тук. Не се колебайте да потърсите помощ, ако е необходимо.

източник: psychology.framar.bg

Вижте още:

8 знака, че страдате от номофобия

Все повече хора страдат от черофобия – страх от щастието

Една малко позната фобия: апейрофобия – страх от вечността

Фобиите: какво трябва да знаем за тях

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.