4-те стъпки към вътрешната хармония

Трудно е да сме щастливи, ако се сравняваме с другите, ако не се чувстваме удовлетворени и искаме още и още. И макар да е полезно да се усъвършенстваме и да се стремим към повече, добре е да умеем да ценим това, което имаме. То вероятно е повече, отколкото си мислим.

Докато очакваме чудеса, пропускаме да живеем живота – всеки ден и всеки час. Ето кои са 4-те стъпки към вътрешна хармония според психолозите.

Обърнете внимание на постижениятаси и ги оценете.Помислете какво ви е струвало да извървите всяка крачка от образованието си, от професионалното си израстване. Никога не омаловажавайте постигнатото и не позволявайте нечии чужди успехи да обезсмислят усилията ви. Не се сравнявайте с никого.

Примирете се, че никой не е идеален.Никой не е безоблачно щастлив. Никой не е напълно здрав. Никой не е безгрешен. Всеки човек си има своите проблеми и трудности – въпросът е дали ги споделя, или не. Следващия път, когато започнете да се сравнявате с другите, помислете си, че всъщност нямате представа какъв е животът им в действителност.

Вместо да се сравнявате с другите и да трупате негативни емоции, намерете добър пример за себе си.Помислете дали в живота ви има човек, който да ви вдъхновява, да ви мотивира да се развивате  ида вървите напред. Благодарете му и почерпете от неговия опит. Нека ви бъде пример и пътеводна светлина, но не забравяйте, че вие имате свой път.

Сравнявайте се единствено със себе си. Стремете се да бъдете своя по-добра версия. Надграждайте всяка година. Поставяйте си цели и ги следвайте. Правете си равносметка. Осмисляйте живота си. Той не е нито лош, нито добър, а само такъв, какъвто е и какъвто мислим за него.

Смисълът на живота е във всеки ден.

„Ти го чакаш от години цяли – / чудото дохожда всеки час.“ (Атанас Далчев)

източник: obekti.bg

Вижте още:

Преди да съдите някого или да настоявате, че сте изначално прави, имайте предвид следното…

Забравете за постоянното оплакване и мрънкане! Ето защо

Притча за непостижимото щастие

Факти за щастието, които ще променят живота ви

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.