40% от българите вярват, че ни управляват илюминатите

илюминати

40% от българите вярват, че съществува тайно общество, което управлява света. 29% от българите вярват в съществуването на извънземни, 19% са убедени, че хората са установявали контакт с тях, а 14%– че извънземни живеят сред хората.

Това показва проучване на нагласите на българите по отношение на вярвания, конспирации и суеверия, извършено от „Тренд“ по поръчка на в. „24 часа“.

Данните регистрират високи нива на вяра по отношение на въпроси, свързани с свръхестествени способности на хора.

75% от българите вярват в пророческите способности на Ванга. Няма особена динамика сред различните демографски групи – прави впечатление, че и хората в най-младата възрастова група (18 – 29 г.) в голям дял (63%) вярват в способностите на Ванга.

63% от българите вярват и в съществуването на хора със свръхестествени способности, а малко над две трети – в съществуването на хора, които имат способности да предвиждат бъдещето. Малко над половината от българите смятат, че има хора, които могат да лекуват със свръхестествени способности.

45% от българите вярват в магии.

66% от хората у нас вярват и че изкуствено се създават болести – с цел продажба на нови лекарства.

33% е делът на хората, които вярват в прераждането на човек, като при жените процентът е по-висок (40%) в сравнение с този на мъжете (25%).

36% посочват, че вярват в съществуването на рая и ада. Данните показват, че живеещите в малките населени места и селата са по-склонни да вярват в това, за сметка на живеещите в столицата. Тук едно от възможните обяснения е по-високата степен на религиозност в малките населени места.

35% от българите декларират, че са посещавали гадател/ясновидец/ходжа. И тук впечатление прави, че в селата и малките населени места тази практика е по-разпространена за разлика от столицата.

73% от българите посочват, че чукат на дърво срещу нещастие, докато 24% не го правят.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Конспирация: Опитват се да намалят населението на Земята с глад и пандемии

Странни конспиративни теории, свързани със световните знаменитости

Опасен ли е Ватиканът за света? Обвиняват църквата за множество убийства, включително на Линкълн и Кенеди

5 тайни общества, които наистина са малко известни

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.