404 – изоставеният таен град в Китай

Снимка: pochivka.blitz.bg

Според една от версиите жителите постепенно го напуснали поради липсата на медицински заведения в града и прилична образователна система

Изоставените градове съществуват в почти всяка държава. Дори и в Китай, независимо от огромния брой на населението.

Един от тях е град със странното име „404“. Онлайн списанието Factinteres ще ви разкаже повече за този град.

Малко история

Град 404 се намира в пустинята Гоби, в провинция Гансу, в североизточен Китай. Градът е основан през 1958 г. и заема само 4 квадратни километра.

Снимка: pochivka.blitz.bg

На тази територия функционирали фабрика, полицейски участък, училище и много жилищни сгради. До 1990 г. в града е имало около 100 000 жители.

Около 90-те години в близост до града е изградена ядрена база. По онова време тази база била най-голямата ядрена база в Китай.

Въпреки това в крайна сметка мястото се изпразва и се превръща в град-призрак. От китайските власти така и не идва официално обяснение.

Според една от версиите жителите на града постепенно го напуснали поради липсата на медицински заведения в града и прилична образователна система.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Затова младите хора търсели всичко това в по-развитите и големи градове на Китай. До 2005 г. градът е почти напълно изоставен.

404 ядрена база

Изграждането на ядрената база през започва, след като градът е напълно възстановен. По това време КНР силно иска да има собствено ядрено оръжие и затова се опитва по всички възможни начини да го получи от СССР.

Morkadis

СССР обаче не възнамерява да го доставя на Китай. В замяна на това СССР предлага много технологично оборудване, което позволява постигането на целта на Китай.

Съветските специалисти допринасят значително за създаването на 404. Именно те помагат за създаването на проекта на града и изграждането на фабрика.

Снимка: pochivka.blitz.bg

От самото начало градът се пази в тайна и ограничен кръг от хора знаят за неговото съществуване. Това, може би, е причината мястото да не получи нормално име, а само цифри.

Изграждането на града и военната база се извършва от същите строители, които стават жители на този град, защото просто им е било забранено да напускат града. До 2005 г. там живеят работниците от същата ядрена централа.

Затварянето на атомната централа е било изненада за жителите. Освен това нямало обяснение или предпоставки за това.

Жителите си спомнят, че в един момент всички трябвало да бъдат евакуирани, а три седмици след това градът бил затворен. Така е и до днес.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Прабългарският град Болгери – родната следа в уникалното вино на Тоскана

Руският Град на мъртвите – най-зловещото място в Европа

Най-голямата дървена сграда в Европа – гръцки приют, намиращ се на турски остров

В най-депресиращият град в света е студено през 280 дни годишно (снимки)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.